Hlavní obsah

Češi vyhráli kuriózními góly. Počítají se, culil se Jankto. Zima nechápal Kuchtu a cítil od Švýcarů podcenění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Určitě se nedostanou do soutěže o nejkrásnější gól roku, spíš se objeví ve výběru komických branek na Silvestra. „Ale počítají se,“ glosoval s úsměvem fotbalový reprezentant Jakub Jankto dvě trefy, které český tým nasměrovaly k výhře 2:1 nad Švýcarskem v prvním zápase elitní skupiny Ligy národů.

Góly byly hodně kuriózní, ale takový vstup do Ligy národů je skvělý, říkají čeští hráčiVideo: Sport.cz

 
Článek

Švýcarský brankář Yann Sommer možná ještě teď nevěří, po jakých situacích v Edenu inkasoval. Připsal si několik kvalitních zákroků, jenže dvěma střelám neuměl zabránit. Dostal kuriózní góly a Češi soubor, který se protlačil na světový šampionát do Kataru na úkor Itálie, porazili.

Sommera nejprve v 11. minutě překonal Jan Kuchta. Vladimír Coufal hodil dlouhý aut do pokutového území, obránce Fabian Schär hlavou jen ledabyle zareagoval, míč netrefil a blonďatý útočník na zadní tyči v pohodě balon doklepl do brány.

„Kuchtič si balony umí najít. Nechápu to. Ale tohle je jeho," culil se český obránce David Zima. První branka ho zaskočila. „Podobně mě překvapilo, že mi Švýcaři přišli ze začátku takoví nekoncentrovaní. Do gólu si asi mysleli, že to půjde samo. Myslím, že nás trošku podcenili, což se trochu divím, protože i v minulých zápasech jsme předváděli velkou kvalitu a hráli jsme vyrovnaně s velkými soupeři. Využili jsme toho, jen je škoda, že jsme se nedostali do většího vedení," popisoval dojem ze hřiště obránce FC Turín.

Cítil jsem z kluků energii. Možná jsou spokojeni, že mám novou smlouvu, smál se Jaroslav ŠilhavýVideo: Sport.cz

V první půli mohl náskok dvakrát navýšit křídelník Jakub Jankto, jenže v obou případech ho vyčapal Sommer. Poprvé střílel tvrdě a křížně. „Trefil jsem to hodně dobře, navíc pravačkou. Škoda," líčil reprezentant z Getafe.

Pak mu švýcarský brankář vytáhl povedený obstřel. „Měl jsem míč tlačit na zem, Sommer by s tím měl větší problémy. Ono se to zdálo jako skvělý zákrok. Jenže pro brankáře je tahle výška nejlepší," popisoval Jankto svůj druhý pokus, při němž Sommer vystřihl pěknou robinsonádu.

Češi prostě ve čtvrtek večer uměli dát jen nečekané góly. V 58. minutě Jankto centroval od postranní čáry, balon se otřel o Djibrila Sowa a pak zapadl do sítě. Kuchta se po míči natahoval, ale dle všeho ho netrefil. Branka je evidována jako vlastní.

„Kuchtič byl připravený, stejně by to tam dal," viděl Zima. „Hodně mě to překvapilo, ale zaplaťpánbůh. Po první půli jsem si říkal, že gólman mi všechno chytí. Góly, co máte dát, nedáte a pak tam spadnou takové dva góly," smál se Jankto.

Reklama

Související témata: