Hlavní obsah

Ukrajinský kapitán Jarmolenko: Ruský fotbal a ruský sport by měly být zcela izolovány

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozhodnutí evropské unie UEFA o nezařazení Ruska do říjnového losování kvalifikace o postup na fotbalové mistrovství Evropy 2024 kvituje i Ukrajinec Andrej Jarmolenko. Reprezentační kapitán zároveň požádal o pokračující izolaci Ruska od globálního sportu a vyzval všechny, aby zaujali stejně silný postoj jako UEFA.

Foto: Profimedia.cz

Andrej Jarmolenko (vlevo) v dresu ukrajinské reprezentace

Článek

Několik měsíců trvající ruská vojenská invaze na Ukrajinu s ním pořádně emočně zacloumala, přesto se dvaatřicetiletý Ukrajinec Andrej Jarmolenko plně soustředí na své výkony na hřišti. Není ale překvapením, že kapitán ukrajinské reprezentace souhlasí s vyřazením Ruska z losování kvalifikace o postup na EURO 2024.

„Moje myšlenky jsou docela jednoduché. Ruský fotbal, ruský sport by měly být zcela izolovány,“ odpověděl Jarmolenko na otázku, zda by stejný postoj jako UEFA měly podniknout i další asociace. „Je to země teroristů. Země, která zabíjí Ukrajince, zabíjí ukrajinské děti. Nemůžeme jen mluvit o sportu, když se děje něco tak hrozného,“ pokračoval hráč Al-Ainu ve Spojených arabských emirátech.

„Všichni ukrajinští hráči chtějí, aby bylo Rusko izolováno na všech úrovních. Nemůžeme mu dovolit, aby se účastnilo jakékoliv soutěže, zatímco jeho armáda zabíjí civilní obyvatelstvo na Ukrajině. Rusko by mělo být vyřazeno ze všeho,“ pokračoval v komentáři ukrajinský kapitán.

Válka probíhá již sedmý měsíc a postoj Jarmolenka zůstává stejně silný. „Od minule se nic nezměnilo,“ řekl vytáhlý útočník. „Stále probíhá na Ukrajině válka. My chceme alespoň udělat radost ukrajinským fanouškům. Budeme hrát za naši zemi, naše lidi a každého, kdo v naší zemi v těchto dnech žije,“ má jasno Jarmolenko, kterého se rovněž bude týkat středeční duel Ukrajiny proti Skotsku v rámci Ligy národů.

„Chceme odvrátit pozornost ukrajinského lidu od války, od všeho toho teroru a neuvěřitelně těžké situace. Náš tým chce vykouzlit úsměv na tvářích Ukrajinců alespoň na 90 minut,“ přeje si dvaatřicetiletý útočník.

V duelu čtvrtého hracího dne Ligy národů půjde o hodně, vítěz totiž může obsadit první pozici ve skupině B. „Víme, že Skotsko je opravdu silný tým, ale také musíme přemýšlet o naší hře. Přemýšlíme o vítězství, ve fotbale by to tak mělo být vždycky. Každopádně to bude těžké, ale doufejme, že vyhrajeme,“ dodal Jarmolenko.

Reklama