Hlavní obsah

Z fanouška vůdcem reprezentace. Debutant ohromil při výhře Španělska nad Itálií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milán/Praha

Úřadující mistři Evropy zažili ve středu večer šok. V úvodním semifinále Ligy národů totiž podlehli fotbalisté Itálie Španělům 1:2. Ti jim tak oplatili vyřazení ze semifinále letošního EURO. Ve Španělsku krom výhry však zaujal i debutující mladík Gavi, jenž se v 17 letech stal historicky nejmladším hráčem své země. Před pár měsíci byl přitom ještě pouhým fanouškem.

Foto: Alessandro Garofalo, Reuters

Šťastný debutant Gavi v objetí se španělským trenérem Luisem Enriquem

Článek

V létě ještě jako šestnáctiletý sledoval semifinále EURO mezi Španělskem a Itálií. Zřejmě ho ani ve snu nenapadlo, že o tři měsíce později si se svými vzory proti stejnému soupeři zahraje. Sen se však ve středu večer stal realitou.

Španělský trenér Luis Enrique byl za tento krok kritizován, ale jak později vzkázal všem pochybovačům, věděl víc než oni. Mladíka Gaviho si vytáhl z trápící se Barcelony a záložník s číslem 9 na zádech ho rozhodně nezklamal.

Foto: Marco Bertorello, ČTK/AP

Počkej, kam jdeš? Verratti se snaží Gaviho odstavit od balonu.

V 17 letech a 62 dnech se stal nejmladším hráčem ve španělské reprezentaci a překonal tak dosavadní rekord Angela Zubieta z roku 1936. Ve stínu nechal i své barcelonské spoluhráče - Pedriho a Ansu Fatiho - Pedrimu bylo při debutu v národním týmu 18 let a 120 dní a Ansuovi 17 let a 308 dní.

Foto: Antonio Calanni, ČTK/AP

Moise Kean z Itálie (vlevo) gratuluje Gavimu k vítězství Španělska 2:1

Gavi nešokuje jen svým věkem, ale také tím, jak se do nároďáku dostal. K pozvánce mu totiž stačilo jen 275 minut v nejvyšší soutěži. Debut v reprezentaci ho však nijak nerozhodil. Už po 13 minutách fauloval Federica Chiesu a o deset minut později se srazil s Marcem Verrattim.

Ve druhém poločase si italský záložník Jorginho po dalším zákroku stěžoval, že Gavi stále nebyl potrestán. Mladík však i v Barceloně hraje útočně. V pěti zápasech už vyfasoval tři žluté karty.

Agresivita je u něj spíš považována za projev toho, že se nenechal zastrašit než za malichernost. Je to součást jeho hry a jeho poznávacím znamením se zřejmě stane dynamika a schopnost ochránit míč díky své rychlosti, přemýšlení a fyzické zdatnosti.

Nedávno si získal fanoušky svým přístupem, když byl bezprostředně po prohře Barcelony s Atléticem Madrid dotázán, co si myslí o svém povolání do reprezentace. Řekl, že ho to sice těší, ale že momentálně ho štve, že s Barcou opět nedokázali zvítězit.

V zápase Ligy národů se také projevil jako rytíř, když se postavil mezi svého o rok staršího spoluhráče Pina a hráče Itálie, kteří jej obklopili poté, co fauloval Manuela Locatelliho. Když v 84. minutě vystřídaný Gavi odcházel ze hřiště, nesl se jako vůdce, ne jako kluk, který byl ještě před třemi měsíci pouhým fanouškem národního týmu.

Reklama