Hlavní obsah

Životní trefu slávista Kačaraba kvůli válce na Ukrajině neslavil. Nakonec mu ji sebral VAR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Debut za Ukrajinu v soutěžním zápase orámoval parádní trefou do sítě Irska. Výstavní branka fotbalového obránce Slavie Tarase Kačaraby nakonec kvůli ofsajdu jeho spoluhráče neplatila, i tak ale tým ze země, která trpí od února pod ruskou invazí, vstoupil do Ligy národů vítězně. Na stadionu v Dublinu vyhrál ve středu večer gólem Cygankova zkraje druhého poločasu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Taras Kačaraba ze Slavie Praha

Článek

Kačaraba, který měl za ukrajinskou reprezentaci doposud na kontě dva starty v přípravných zápasech, dostal v Irsku šanci od první minuty. Krátce před přestávkou si zpracoval před šestnáctkou odražený míč a pravačkou trefil šibenici. Brankář Kelleher neměl nárok. Za normálních okolností by ze sebe radostí možná i strhl dres, reakce Kačaraby byla ale chladná.

„Střela mi sedla, byl z toho hezký gól. Slavil jsem zdrženlivě, neměl jsem touhu se radovat. Kvůli situaci doma na Ukrajině, kvůli válce. Chci poděkovat ozbrojeným silám za to, co dělají. Skládám jim velkou poklonu a díky," citoval Kačarabu ukrajinský server xsport.ua.

Jenže po pár vteřinách se hlavnímu arbitrovi ozval kolega-videorozhodčí. Video potvrdilo, že během útočné akce, která vstřelené brance předcházela, došlo k postavení mimo hru. „Nemyslel jsem si, že můj gól bude zrušen. Míč jsem si zpracoval tělem, nikoli rukou. Bohužel VAR odhalil ofsajd spoluhráče," litoval Kačaraba.

Jeho parketou je pozice stopera, na které taky nastupuje ve Slavii. V Dublinu si vyzkoušel pravý kraj obrany. „Na tomto postu jsem hrál poprvé v životě. Trenér mi řekl, že pokud se unavím, můžu si vyměnit pozice s některým ze stoperů. Ale nebylo třeba, cítil jsem se dobře," podotkl 27letý obránce, jenž si pochvaloval úspěšný vstup do Ligy národů, kterou Ukrajina rozehrála tři dny po těsné porážce ve Walesu ve finále baráže o MS v Kataru.

„Emoce jsou po utkání v Irsku pozitivní, bylo důležité vyhrát první zápas. Máme tři důležité body," těší Kačarabu. Další start za národní mužstvo může přidat v sobotním domácím zápase s Arménií v rámci Ligy národů.

Reklama

Související témata: