Hlavní obsah

Fotbalista přišel o zápas ve francouzské lize, odmítl přerušit ramadán

Alžírský obránce Džavín Hadžám chyběl v nominaci Nantes na nedělní zápas francouzské fotbalové ligy s Remeší, protože odmítl přerušit půst během ramadánu. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Obránce Džavín Hadžám (vpravo) z Nantes v utkání proti PSG.

Článek

"Nejde o žádnou kontroverzi. Každý, kdo drží půst, má moji podporu. Ale v den zápasu byste půst držet neměli," řekl po prohře 0:3 trenér Nantes Antoine Kombouaré. "Není to trest. Jeho volbu respektuji, ale pravidla určuji já," dodal.

Kombouaré připomněl, že fotbalisté Nantes dodržující půst mají v klubu řadu výjimek. Přes den se například nemusejí účastnit společných jídel a také vynechávají odpolední trénink. "Ale v den zápasu jíst musíte, abyste byli připraveni. A také nechci, aby se zranili," dodal kouč.

Dvacetiletý Hadžám byl podle francouzských médií ochoten přerušit půst pouze při zápasech na hřištích soupeře.

Během postního měsíce ramadánu většina muslimů během dne nepije a nejí. V anglických profesionálních soutěžích proto například doporučili rozhodčím, aby zápasy po západu slunce přerušili a hráčům, kterých se to týká, umožnili občerstvení.

Podobný krok podpořily svazy v Nizozemsku nebo Německu. Vedení francouzské federace ale něco takového zakázalo s odvoláním na vlastní pravidlo, podle nějž by se náboženství nemělo vměšovat do fotbalu.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.