Hlavní obsah

Odchody z Evropy jsou normální koloběh našeho sportu, řekl Mbappé. Vývoj fotbalu přirovnal k NBA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hvězda světového fotbalu Kylian Mbappé se nachází v jednom z nejdůležitějších bodů své kariéry. Zůstane v PSG, přesune se do Realu Madrid, nebo zvolí úplně jinou variantu dokonce mimo Evropu? V rozhovoru pro časopis GQ France pětadvacetiletý útočník jen nastínil, že jeho dny v Paříži možná budou brzy sečteny. A zároveň vyslovil důvod, proč není velké množství zápasů pro fotbal úplně ideální.

Foto: Abdul Saboor, Reuters

Budoucnost Kyliana Mbappého ještě není vyřešena. Jeho odchod z PSG se ale zřejmě blíží.

Článek

„Mnoho skvělých hráčů, kteří utvářeli historii fotbalu, opustilo v létě Evropu. Vstupujeme do nové éry. Je to normální koloběh tohoto sportu a v určitém okamžiku přijde čas, abych i já odešel. Těchto změn se nebojím. Jednoduše přemýšlím o tom, jak budu pokračovat v kariéře a půjdu vlastní cestou,“ říkal Mbappé ohledně jeho možného odchodu z PSG. Nebo dokonce z Evropy?

V létě mu v Paříži končí smlouva, už teď může „beztrestně“ vyjednávat se zájemci. V minulých týdnech Mbappé prohlásil, že se sice ještě nerozhodl, kam jeho další kroky povedou, ale chce zajistit, aby ani jedna ze stran netratila. Tedy zřejmě ani PSG, odkud by po vypršení smlouvy mohl odejít dokonce zadarmo. Přestupová částka by se přitom pohybovala jistě minimálně kolem 150 milionů eur.

Budoucnost 25letého útočníka je tak stále ve hvězdách. Nejvážnějším zájemcem je už několik let španělský Real Madrid. Transfer byl na spadnutí už v roce 2022, tehdy ale Mbappé podepsal nový kontrakt ve Francii. Podle deníku L'Equipe se šéfové Realu Madrid aktuálně domnívají, že hráč má v ruce všechny karty k rozhodnutí o své budoucnosti.

Nehodlají s jedním z nejlepších útočníků na světě dále jednat, všechny nabízené podmínky už mu představili. Začátkem ledna se objevily informace, že Mbappé dostal ultimátum, do kdy má představit definitivní verdikt. To bylo následně dementováno, podle L'Equipe zástupci Realu „jen“ nastínili, že by byli rádi, aby se Mbappé rozhodl co nejdříve. V případě kladné odpovědi měl Real požadovat písemnou záruku, aby se neopakoval zmíněný rok 2022.

V případě, že Mbappé kývne na nabídku ze Španělska, je téměř jisté, že půjde s platem dolů. Real mu v minulých měsících údajně nabídl stále astronomických 26 milionů eur ročně, což je však přibližně třetina toho, co podle nové smlouvy pobírá v Paříži. Podpisový bonus by pak měl činit 130 milionů eur. Podle Sky Sports naopak PSG nabízí novou smlouvu v hodnotě 100 milionů eur na sezonu.

Kromě přestupu Mbappé promluvil o roli kapitána i tlaku, který je na jeho osobu každý zápas vyvíjen. „Nepůsobí na mě negativně a potřebuji ho k tomu, abych mohl podávat dobré výkony. Jsme v éře, kdy se hraje mnoho zápasů a lidé od fotbalistů hodně očekávají,“ pravil.

Má pravdu, že fotbal dále a dále nafukuje své soutěže. Od příští sezony se rozroste Liga mistrů, také z MS klubů se brzy zřejmě stane megalomanský projekt ve stylu několikatýdenního turnaje. To vše v době, kdy hráči absolvují na domácí scéně ligu, minimálně jeden pohár a ti nejlepší ještě několik reprezentačních srazů ročně včetně závěrečných velkých šampionátů.

„Fotbal se blíží modelu NBA s osmdesátizápasovými sezonami. Nejsem proti tomu, aby se hrálo tolik, ale nemůžeme být dobří pořád a poskytovat divákům podívanou, kterou od nás očekávají,“ nastínil Mbappé.

Reklama