Hlavní obsah

PSG přijde za porušení finanční fair play o deset milionů eur

Paris Saint-Germain zaplatí za porušení finanční fair play deset milionů eur, nižší pokuty vyměřila Evropská fotbalové unie dalším sedmi klubům. Podle vyjádření UEFA přijde osmička potrestaných klubů o celkem 26 milionů eur z prize money z evropských pohárových soutěží. O dalších až 146 milionů mohou přijít, pokud v příštích třech až čtyřech letech nedodrží ujednané finanční dohody.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Brazilec Neymar z PSG slaví branku proti Montpellier.

Článek

Po francouzských šampionech dostaly nejvyšší pokuty italské kluby. AS Řím přijde o pět milionů, Inter Milán o čtyři, Juventus zaplatí 3,5 milionu a AC Milán dva miliony eur. Besiktas přijde o 600 000 eur, Marseille a Monako o poloviční částku.

Sankce se týkají finančních roků 2018 až 2022. Vyměřené tresty jsou podle UEFA poslední podle starých pravidel finanční fair play. Už v dubnu schválila unie nové regule ekonomické udržitelnosti klubů. Hlavní inovací bylo zavedení pravidla omezujícího cenu kádru, které klubům dovolí utratit za platy hráčů, přestupy a provize agentům maximálně 70 procent z klubových výnosů. To platí už od června, nicméně strop se bude na 70 procent snižovat postupně, aby týmy měly čas se této změně přizpůsobit.

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Fotbalisté Paris St. Germain vykročili za obhajobou titulu ve francouzské lize výhrou 5:0 v Clermontu. Dvěma góly se na vítězství podílel Lionel Messi.

UEFA na druhu stranu umožní jít klubům do větších ztrát, jejichž možná výše se z dnešních 30 milionů eur na tři roky zdvojnásobí na 60 milionů eur během stejného období.

Reklama

Související témata: