Hlavní obsah

MADE IN ENGLAND: Arsenal s United udělali lize reklamu. Čarostřelec Haaland nemá jen jednu zbraň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premier League má za sebou hodně pestrý víkend. Nezastavitelný Erling Haaland se blýskl dalším hattrickem, rozjetý Arsenal vyhrál přestřelku s Manchesterem United a West Ham s českou dvojicí v sestavě utnul dlouhou sérii bez vítězství. Nejen o tom ve svém pravidelném komentáři pro Sport.cz mluví bývalý reprezentant Daniel Pudil, jenž hrával ve Sheffieldu či Watfordu.

Foto: Sport.cz s využitím Reuters

Erling Haaland (nahoře) z Manchesteru City je po víkendovém hattricku už na 25 ligových gólech.

Článek

„Už když ve velkém stylu začal sezonu, bylo mi jasné, že Erlinga Haalanda čeká extra rok. Těží z neuvěřitelné síly City: De Bruyne, Fodden, Mahríz... Ti všichni mu připravují šance. Dvakrát za sebou se netrefil, ale bylo jen otázkou času, kdy to protrhne a zase pofrčí. S trochou nadsázky: škoda, že nenastřílel hattrick už v minulém kole, kdy jsem ho měl ve fanouškovské fantasy lize jako trojnásobného kapitána.

Nemyslím, že by i v druhé polovině sezony nasázel 25 gólů, ale pozor: není to úplně nereálné číslo. Stačí další tři nebo čtyři hattricky a pokud bude pravidelně skórovat i v dalších zápasech, může se dostat minimálně přes čtyřicítku. Záleží i na ostatních: pokud Citizens přestanou být nabažení a rozjedou se ještě víc, jak o tom mluvil trenér Guardiola, bude z toho těžit i Haaland.

Upřímně, netuším, jak bych takové dělo bránil. Radši jsem o tom zatím ani nepřemýšlel... Kromě zmíněné pestré palety zakončení bych zdůraznil i dokonalý pohyb, soupeři jsou proti němu celkem bez šance. Plus rychlost: když se rozběhne, těžko se brzdí.

Mám pocit, že na světě není nikdo, kdo by mohl Haalanda zastavit. Jakmile dostane míč, je schopný skórovat víceméně ze všeho. A ta efektivita! Všimněte si, že na gól nepotřebuje 40 nebo 50 dotyků, stačí mu mnohem méně.

Zápasem víkendu pro mě byla napínavá bitva Arsenalu s Manchesterem United. „Kanonýři" znovu ukázali, jaké mají sebevědomí. V současnosti dokážou urvat skoro jakýkoliv duel. Ten nedělní byl úchvatný: pět gólů, skvělí brankáři i střelci, třeba Rashford se Sakou mohli přidat další branky. Velká reklama na Premier League!

Arsenal je v laufu, spoléhá na obrovskou týmovou sílu. A i když se nevede, zvládne zápas otočit. Kouč Arteta několikrát s úctou mluvil o fanoušcích pomáhajících týmu za jakéhokoliv stavu. Když máte na stadionu 80 tisíc lidí, kteří vám věří od první do poslední minuty, je to velká přidaná hodnota. Právě tohle je podstata dnešního Arsenalu.

A poražení United? Nemají sice ani bod, o který přišli až na konci, ale nemusejí být tolik zklamaní. Kvalitní výkon proti Arsenalu pro ně znamená povzbuzení do dlouhé bitvy o třetí místo.

Trenér Ten Hag dostal prostor na práci a tým si sedá, což bylo vidět například před týdnem ve vyhraném derby s City. Na titul už to s největší pravděpodobností kvůli jedenáctibodové ztrátě na Arsenal nebude, ale třetí nebo možná i druhé místo by z toho mohlo být. V Premier League je totiž možné úplně všechno, během jediného týdne se to může otočit.

Chválím West Ham, který vyhrál poprvé od konce října. Před týdnem jsem se přimlouval za odvolání trenéra Moyese, ovšem zatím to ustál. Pro české kluky je to dobře, což se ukázalo i v sobotu proti Evertonu: Vláďa Coufal odehrál celý zápas a Tomáš Souček naskočil na posledních dvacet minut.

Doufejme, že tohle vítězství West Ham nakopne a povede se mu udělat nějakou šňůru. Jedna výhra zatím nic neřeší, „kladiváři" jsou pořád namočení. Jen se podívejte na našlapanou tabulku: třináctý Nottingham od posledního Southamptonu dělí pouhých šest bodů. Pokud v téhle fázi sezony někdo zaspí, bude mít velké problémy.

Hodně dusno je v Evertonu, utkání s West Hamem pro něj bylo klíčové. Už dřív fanoušci chtěli konec majitele a naštvaně zastavovali hráče před stadionem. Dobrá atmosféra vypadá jinak, mluví se i o konci kouče Lamparda (text vznikl ještě před jeho odvoláním - pozn. red.). Může to být nervák až do posledního kola, fanoušky uklidňuje snad jen trápení městského rivala Liverpoolu.

Když jsme u Reds, nemůžeme nezmínit jejich sobotní dietu ve šlágru s Chelsea. Šlágr bych dal pro jistotu do uvozovek, výsledek 0:0 přesně odpovídá průběhu celé sezony obou týmů. Liverpool je devátý, Chelsea o skóre desátá. Nemyslím, že se něco výrazně změní. Obě slavné adresy vypadají opotřebovaně a zdá se, že chtějí jaro důstojně dohrát a nachystat se na příští sezonu. Budou mít co napravovat."

Reklama