Hlavní obsah

Majitel mezi fanoušky? Přijde mi to fajn, říká Hampl. Nezmara bere jako výhru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Patří mezi nejslavnější příznivce fotbalového Liberce. Herec Ladislav Hampl ve fotbalovém prostředí známý jako Jarmil z kultovního seriálu Okresní přebor fandí severočeskému klubu 31 let a hodnotí z fanouškovského pohledu začátek nové éry v klubu po jeho převzetí novým majitelem Ondřejem Kaniou.

Foto: Jaroslav Appeltauer

Ladislav Hampl na libereckém stadiónu.

Článek

Jak jste vnímal atmosféru na prvním zápase v éře Ondřeje Kanii proti Slovácku?

Velmi pozitivně. Až tedy na hostující tým, z něhož euforie nesálala, protože nebylo proč. Možná bych i řekl, že ze zvědavosti přišlo o trochu víc lidí než normálně. Je fajn, že se podařilo vyhrát, a navíc po slušné hře, protože pak se každá nová éra začíná líp. Na týmu jsem cítil, že je ten den, kdy jde udělat vše pro vítězství.

Chodíte na severní tribunu, kde zápas mezi fanoušky sledoval i nový majitel Liberce Ondřej Kania. Setkali jste se?

Při zápase jsem se otáčel, ale nezahlídnul jsem ho. Myslím, že nebude mít stálé místo, sám říkal, že si bude lístky kupovat. Takže asi bude po stadionu migrovat a bude se každý zápas koukat odjinud. Mně to přijde strašně fajn, jestli to tak cítí a vnímá. Chodil na Severní, ještě než klub definitivně převzal, a evidentně jde o člověka, kterého fotbal baví, rád se na něj kouká a fandí. Chodil tam s Nezmičem (Janem Nezmarem). Toho jsem zdravil, ale Ondru jsem zprvu prostě nepoznal, ani když si se mnou na derby s Jabloncem dělal před stadionem selfíčko. (usměje se)

Kdy jste zjistil, že se s vámi fotil budoucí majitel?

Pochopil jsem to až z Twitteru, kdo si se mnou udělal fotku, což mi přijde docela zábavný. Bylo to v poločase s Jabloncem, kdy jsme prohrávali, a vůbec se mi to nespojilo, kdo mě prosil o fotku, navíc měl ještě kšiltovku. Ale na takové věci asi ještě bude čas. Až to vyplyne ze situace, pozdravíme se.

Když už jsme u majitele, s předchozím vlastníkem Ludvíkem Karlem jste si někdy za těch téměř 30 let jako určitá celebrita mezi fanoušky povídal?

Ne. Za celou tu dobu jsem Ludvíka Karla potkal dvakrát. A to ještě nevyžádaně. Po druhém titulu (2006) se mi podařilo dostat do Plzeňky do druhého patra, kde stál pohár, management klubu tam měl po zisku titulu večeři. S mým spolužákem z gymplu jsme se tam na tajňačku naroubovali a poprosili jsme, jestli bychom nemohli políbit pohár. Políbili jsme ho a zase šli. Tam jsem ho viděl v čele stolu, ale jinak jsem se s ním nikdy nepotkal.

Nový majitel v odpovědích na vybrané otázky fanoušků mimo jiné řekl, že by se jednou v Liberci měla hrát znělka Ligy mistrů. Jak se vám jako fanouškovi tahle slova poslouchají?

Za těch posledních pár let se člověk bál o budoucnost a existenci Slovanu Liberec, což mně bylo velmi líto, protože si stále myslím, že jde o klub s dobrou značkou a teď už za těch třicet let i slušnou historií. Měl jsem obavu, takže když teď do pozice většinového akcionáře Slovanu Liberec přišel někdo s ambicemi, je to jedině dobře. Samozřejmě se můžeme bavit o tom, za jak dlouho se to může podařit nebo jestli vůbec, rozhodně si však myslím, že ambice klubu léta chyběly, a myslím, že to bylo vidět i na odlivu diváků a podobně. Ambiciózní slova jsou jedině dobře pro hráče i diváky, protože kdo by chtěl chodit fandit nebo i hrát do klubu bez ambicí.

Co říkáte tomu, že do klíčových pozic byly jmenovány klubové legendy? Generálním ředitelem se stal Jan Nezmar, sportovním šéfem Theo Gebre Selassie.

Podle mě jde o fantastický krok. Je strašně dobře, že tam jsou ti, co se Slovanem vyhráli poslední titul, že vůbec mají chuť nějakým způsobem pracovat pro klub, kde zažili část úspěšné fotbalové kariéry. Je to dobře i pro mladé kluky, kteří ještě nemají nic za sebou, že přicházejí do klubu, kde pracují lidi, co tam něco odčutali. Podle mě je to výhra, o tom jsem přesvědčený.

A nevadí vám Nezmarova spojitost s kauzou Romana Berbra prostřednictvím policejních odposlechů?

Nezlobte se, ale na tuhle otázku odpovídat nechci, je to složitější a nerad bych tohle téma spláchnul krátkou odpovědí. A co se dělo ve Slavii, mě nezajímá.

Kania také naznačil hrozbu, že by Liberec mohl přijít ve svém znaku o siluetu Ještědu kvůli sporům o autorská práva. Dokážete si představit logo Slovanu bez Ještědu?

Úplně bez jakéhokoliv náznaku ne. Ale nevidím do toho, doufám, že se dohoda podaří a Ještěd tam alespoň náznakem zůstane a že to nebude vypadat jako znak Paris St. Germain, abychom poznali, co je Ještěd a co Eiffelovka… Možná budu v menšině, ale naprosto ctím, že s nějakou novou érou je potřeba nějaký rebranding kvůli přiblížení se novým fanouškům a tak dále. Osobně fandím Slovanu nějakých 31 let aktivně, ale asi od roku 1995 i Juventusu Turín a jeho logo jsem naprosto miloval a nedokázal si představit, že se změní. A musím říct, že když přišli s novým, s dvěma „jéčky“, chvíli jsem na to koukal zvláštně, ale teď už si to nedokážu představit jinak. Ze začátku to samozřejmě budí reakce, ale pokud bude nový brand hezky vyřešený, tak na to všichni rychle přivykneme a s odstupem času může jít o dobrý krok.

Reklama

Související témata:
Ladislav Hampl