Hlavní obsah

Máš velký zadek, na fotbal kašli, slýchal Hurtado. Nevzdal se a teď se těší na Slavii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Než v červnu posílil fotbalový Jablonec, musel urazit strastiplnou cestu. Haiderson Hurtado se narodil v Kolumbii ve velmi chudých poměrech. Pomohl mu fotbal, s nímž začínal až v sedmnácti letech v Brazílii. „Máš velký zadek, kašli na to,“ slýchal v klubu bývalé hvězdy Realu Madrid. Nevzdal se a přes Slovensko se dostal na sever Čech.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Haiderson Hurtado z Jablonce během utkání Fortuna ligy.

Článek

V sestavě zelenobílých v aktuální sezoně nechyběl zatím ani minutu a už vyhlíží druhý souboj proti pražskému „S“. Ten se Spartou před dvěma týdny skončil katastrofou (1:5), nyní v neděli přivítá lídra ligy Slavii. Když před ním jméno sešívaného klubu zmíníte, začne se upřímně smát. Vždy totiž snil o tom, že jednou proti takovým klubům bude nastupovat a teď si přání plní.

„Hned na začátku hrát proti dvěma nejlepším klubům v republice? Nádhera, ale bude to těžké. Nemáme se však čeho bát. Dá-li Bůh, vyhrajeme,“ věří Hurtado. Jméno Hospodina zmiňuje jako věřící hodně často. V životě se k němu nezřídka upínal. Kdo je Hurtado, teprve čtvrtý Kolumbijec v historii samostatné české ligy?

Narodil se ve třetím největším městě v zemi, Santiagu de Cali, které nechvalně proslulo drogovým kartelem. Kvůli vysoké kriminalitě patří k nejnebezpečnějším místům na zemi. „Těžkosti lidí kolem sebe nesmíte vnímat, protože tohle vás sráží dolů. Musíte se soustředit sami na sebe a svou práci, abyste odtamtud mohli vypadnout,“ přiznává upřímně Hurtado.

On před deseti lety jako sedmnáctiletý vystřelil za fotbalem do Brazílie. „Rozdíl mezi Brazílií a Kolumbií je velký, nejen ve fotbale, ale ve všem. Lidé se mě často ptají, proč nehraji fotbal doma, kde bych mohl zůstat s rodinou, jenže to není tak snadné. Jakýkoliv hráč z Kolumbie bude raději hrát venku a pomáhat své rodině finančně,“ vysvětluje.

V zemi samby dostal mimo jiné šanci v klubu, který patří bývalé hvězdě Realu Madrid Marcelu Vieirovi. „Začátky v Brazílii byly těžké. Pořád mi říkali, že jsem moc velký a silný. Nejprve mě zkoušeli jako hrotového útočníka, ale nebylo to ono. Až mě postavili do středu obrany, kde jsem měl podle kouče potenciál. Ale stejně mi někteří nevěřili,“ vzpomíná. Právě tehdy slýchal, ať fotbalu zanechá. Ale nakonec se dostal přes slovenské kluby Skalice a Sereď až do Jablonce.

„Brali jsme ho s Tekijaškim jako náhradu za dva stopery, kteří odešli. Hurtyho jsem znal už dřív a věděl o jeho kvalitách. Výhodou je, že je levonohý. Je silný v soubojích a hraje dobře hlavou. Navíc je pohodový a snaží se plnit, co po něm chceme. Jen je s ním trochu těžší komunikace, ale učí se,“ pochvaluje si jablonecký kouč Radoslav Látal Jihoameričana, který vládne španělštinou, portugalštinou a nyní bifluje angličtinu. „Ale už umí i česky základní fotbalová slova jako záda, sám, levá, pravá a podobně,“ vykládá jeho spoluhráč z obrany Nemanja Tekijaški.

„Všechno jsem překonal a hraju v Evropě, přestože jsem si nikdy nemyslel, že se dostanu až na takovou úroveň. Cítím se šťastný. Hodně mi pomáhá i moje žena, což je ten nejdůležitější člověk, kterého mi Bůh poslal do života. Bojovali jsme i s velkými překážkami v životě,“ naznačuje, že se musel vypořádat i s jednou z největších tragédií, jaká může rodiče potkat. „Rád mluvím o dobrých věcech, ne těch špatných. Měli bychom žít přítomností,“ vzkazuje. Tou bude v neděli Slavia.

Reklama

  1 : 0 Dortmund - PSG 1 : 0 dohráno
20240501T21 : 00:00+0200
Dortmund vs. PSG
Dortmund vs. PSG
Dortmund
PSG
  AS Řím - Leverkusen dnes 21 : 00
20240502T21 : 00:00+0200
AS Řím vs. Leverkusen
AS Řím vs. Leverkusen
AS Řím
Leverkusen