Hlavní obsah

Jablonec se loučí s legendou. Zemřel jeho nejlepší střelec Rudolf Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotbalový Jablonec se loučí s nejlepším střelcem své historie. Ve věku 77 let zemřel legendární hráč Rudolf Svoboda, který v dresu Severočechů jako záložník nastřílel celkem 92 gólů, o čtyři více než David Lafata.

Foto: fkjablonec.cz

Rudolf Svoboda zemřel ve věku 77 let

Článek

Na Střelnici se se zakládajícím členem Klubu legend rozloučí pietním aktem před nedělním utkáním se Slavií, jejíž dres po Jablonci také oblékal.

„Pamatuju si ho ještě když hrál. Po všech stránkách byl šoumen, ale hlavně byl vynikajícím fotbalistou, který měl talent daný od boha a uměl za to vzít i mimo hřiště, měl rád pivo. Vzpomínám na něj velice dobře. Uměl udělat srandu, měl dobrý hlášky, byl to dobrý chlap," vzpomíná dnes trenér druholigové Dukly Petr Rada, který se se Svobodou sblížil v Jablonci, který dlouhá léta trénoval a jehož zápasy Svoboda pravidelně navštěvoval.

Rudolf „Houba" Svoboda přišel na sever Čech po vojně v roce 1966 jako dvacetiletý mladík, byť o něj stála i Sparta. „Okamžitě se stal miláčkem fanoušků, které na hřišti svojí hrou nesmírně bavil, na rozdíl od soupeřů. Mužstvo s nápisem LIAZ na dresu si po dlouhá léta nikdo ani neuměl bez něj představit.

Odjakživa měl rád pivo, to používal jako povolený dopink a jeho „nasávání" mu přiválo slavnou přezdívku," vzpomínal na Svobodu před sedmi lety jeho kamarád a dlouholetý fanoušek Jablonce Jaroslav Hrabák na stránkách Našeho Jablonecka.

Za Jablonec odehrál deset sezon, poslední dvě v nejvyšší soutěži. Následující dvě sezony hrál za Slavii. „Myslím, že tam zanechal velkou stopu, i když tam nebyl moc dlouho. Lidi chodili na něj," vzpomíná Rada. V 80. letech Svoboda emigroval do Spojených států amerických. Do Jablonce se vrátil v roce 2006 a na stadionu v Jablonci patřil k pravidelným návštěvníkům.

„Když vylezu na ten střelniční kopec, vždy budu hledat Tvojí vysokou postavu, usměvavou tvář obklopeného fandy dychtícími podat ti ruku, prohodit pár slov, zavzpomínat na ty tuny fotbalové radosti, které jsi nám všem rozdal. A buď šťastný a spokojený tam, kam jsi navždy přestoupil. A hlavně aby tam měli český pivo!" reagoval Hrabák na smutnou zprávu.

Poslední rozloučení s legendárním hráčem proběhne tento čtvrtek v 11 hodin v Jablonci, kde mohou památku legendárního střelce uctít i fanoušci v neděli před zápasem se Slavií minutou potlesku.

Reklama

Související témata: