Hlavní obsah

Masaryk, Havel a já? Byl jsem nervózní, přiznal Koller. K padesátinám dostal nevšední dárek

Nikdo jiný v československé ani české fotbalové reprezentaci nenastřílel víc gólů než on. Před třemi lety ho na Strahově uvedli do tuzemské Síně slávy, loni měl premiéru filmový dokument s názvem Příběh obyčejného kluka a ke čtvrtečním padesátinám Jan Koller dostal originální dárek: sběratelskou bankovku s vlastní podobiznou. „Přesněji pamětní list v podobě bankovky,“ s úsměvem vysvětlil Tomáš Hebelka, generální ředitel Státní tiskárny cenin.

Foto: Jaroslav Svoboda, ČTK

Zleva rytec a grafik Václav Fajt, generální ředitel Státní tiskárny cenin Tomáš Hebelka, Jan Koller, Jitka Větrovská ze společnosti VDN Promo a Petr Větrovský ze společnosti VDN Promo na tiskové konferenci při příležitosti Kollerových 50. narozenin.

Článek

Renomovaný rytec a grafik Václav Fajt byl v devadesátých letech u vzniku dnešních českých bankovek. „Nejradši mám tisícovku, jsem na ni pyšný," vyznal se. Loni před Vánoci dostal další nevšední zakázku: sběratelskou bankovku s Janem Kollerem. „Začal jsem kreslit den před Štědrým dnem, přitom jsem to měl za pár týdnů odevzdat," líčil Fajt. „Měl jsem z toho trochu zamotanou hlavu, ale byl to zážitek. Pana Kollera si vážím jako slavného fotbalisty i jako skromného člověka."

Koller je první český fotbalista s vlastní pamětní bankovkou. Vyjímá se na ní číslo 50 a motto Nikdy se nevzdávej. Symbolicky se v něm odráží pohádková cesta kluka ze Smetanovy Lhoty, který po vyučení začínal v dílně JZD a s výškou 202 centimetrů na hřišti působil neohrabaně, přesto se z něj nakonec stal nejlepší střelec v dějinách československé i české reprezentace.

„Heslo na bankovce přesně vystihuje můj příběh. Když se nevzdáte a půjdete za svým snem, může se vám splnit," vykládal Koller po čtvrtečním slavnostním představení. „Když jsem se ve Státní tiskárně cenin viděl ve společnosti prezidentů Masaryka a Havla, byl jsem nervózní. Tenhle dárek mě překvapil a moc si ho vážím. O to víc, že na něm dělali mistři v oboru."

Kollerových bankovek vzniklo přesně 1973, což je rok jeho narození. Jednu pořídíte za 2590 korun. „U nás ve Lhotě je velký zájem, každý chce jeden kousek na památku," prozradil Koller.

„Bylo zvláštní dělat člověka, který žije. To se nám moc často nestává. Většinou proto, že nám žijící osobnosti do výroby mluví," rozverně poznamenal ředitel Hebelka. „To ovšem není případ Honzy Kollera, u něj jsem to nezažil ani při práci na filmu," řekl režisér a producent Petr Větrovský. Právě jeho agentura za projektem stojí.

„Film, bankovka, padesátiny... Kruh se uzavřel, ale jedu dál a těším se na nové výzvy," pravil Koller. Nejbližší fotbalovou výzvou pro něj bude záchrana Smetanovy Lhoty v okresním přeboru Písecka. Kollerův tým začal jaro porážkou 1:5 se Skálami a je čtvrtý od konce. V neděli odpoledne hraje doma s béčkem Bernartic. „V sobotu jsem musel odstoupit kvůli bolavému tříslu," přiznal Koller. „Ale mám napsaných ještě asi pět nebo šest jarních zápasů, to bych mohl stihnout."

Reklama

Související témata: