Hlavní obsah

Mbappé nebo ikony Realu. Smlouvy končí velkým hvězdám, nastane jednání i stěhování 

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zimní přestupové období začíná nabírat na obrátkách, následující týdny jistě nabídnou nejen mnoho zajímavých transferů, ale také spekulací či ústních i písemných dohod. Redakce Sport.cz vybrala nejzajímavější hráče na světovém trhu, kterým v roce 2024 končí smlouva. Jaká bude budoucnost Kyliana Mbappého nebo hvězdných záložníků Realu Madrid?

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Útočník PSG Kylian Mbappé během tréninku

Článek

Kylian Mbappé (Francie, 25 let)

S Erlingem Haalandem a Judem Bellinghamem se podle webu Transfermarkt.com dělí o pozici nejhodnotnějšího fotbalisty světa (180 milionů eur). O odchodu hvězdného útočníka PSG se mluví už roky, teď se ale zdá nejvíce pravděpodobný. Mbappému končí smlouva v červnu 2024, zatím ji neprodloužil a zahraniční zdroje stále hlasitěji hovoří o tom, že se tak nestane. Sám se dle svých posledních slov ještě nerozhodl. Co to znamená?

Mbappé by mohl v létě opustit Paříž zadarmo, navíc už v lednu může využít tzv. Bosmanovo pravidlo, kdy šest a méně měsíců před vypršením kontraktu může „jen tak“ vyjednávat s možnými zájemci. Žhavým adeptem na zisk hvězdy posledních sezon je Real Madrid, do hry se ale dostávají i týmy z Anglie v čele s Liverpoolem, poptávky doplněné astronomickým platem jistě přiletí i ze Saúdské Arábie. Bude o Mbappého budoucnosti jasno už v lednu, nebo se vše potáhne během jara až do Eura a konce sezony?

Toni Kroos (Německo, 33 let), Luka Modrič (Chorvatsko, 38 let)

Jsou symbolem veleúspěšné éry Realu Madrid, záložní řada s jejich jmény patří mezi nejlepší (nejen) v 21. století. Podle trenéra Carla Ancelottiho je budoucnost obou špílmachrů, kterým vyprší smlouva koncem června 2024, v jejich rukách. Mohou si říct, zda odejdou, nebo zůstanou na Santiago Bernabéu.

Na jejich místo se však stále více tlačí mladíci Jude Bellingham nebo Aurélien Tchouaméni, v zástupu pak stojí další. Pro Kroose je jistě lákadlem i domácí Euro, co ale bude po sezoně, se uvidí. Modrič už v létě odmítl kluby ze Saúdské Arábie, těžko odhadnout, zda odolá i tentokrát. Každopádně je možné, že sledujeme poslední půlrok jejich tance v dresech Bílého baletu.

Foto: Profimedia.cz

Toni Kroos a Luka Modrič z Realu Madrid během utkání Ligy mistrů na půdě Manchesteru City

Adrien Rabiot (Francie, 28 let)

Juventus si v létě pojistil francouzského záložníka ročním prodloužením smlouvy, další vyjednávání ale obě strany ještě čeká. Podle italských médií je Rabiot najednou blízko podpisu nového kontraktu, přičemž ještě před pár týdny byl pravděpodobnější scénář odchodu do jiné elitní evropské soutěže.

Rabiot se v poslední době rozehrál ke slušným výkonům, které se blíží tomu, co se od něj dlouhá léta očekává. V minulosti o něj projevil zájem například Manchester United.

Foto: Massimo Pinca, Reuters

Adrien Rabiot (vlevo) z Juventusu se raduje z gólu s Dušanem Vlahovičem.

Sheraldo Becker (Surinam, 29 let)

V minulé sezoně zářil rodák z Amsterdamu v dresu Unionu Berlín, v bundeslize nasázel 11 branek, přidal 7 asistencí a dovedl klub do Ligy mistrů. V hlavním městě už se smířili s tím, že dlouho svého elitního útočníka neudrží.

V aktuálním ročníku je však situace úplně jiná. Becker byl zraněný, v lize se ještě netrefil, góly zaznamenal jen v Lize mistrů a poháru. Výkony šel dolů podobně jako celý Union, přesto může být volbou pro tým, který bude v zimě či létě shánět útočníka. Poslední zprávy mluví o pokročilých jednáních s Realem Sociedad, Becker by měl odejít už v zimě a hluboko pod svou tržní hodnotou.

Foto: Profimedia.cz

Sheraldo Becker z Unionu Berlín při utkání bundesligy proti Bochumi.

Další významná jména

Neapol zřejmě brzy opustí Polák Piotr Zielinski, zájem je o krajního obránce Atlética Madrid Maria Hermosa. Zajímavá je situace v Manchesteru United, kde kontrakt v létě vyprší Anthony Martialovi. Ve smlouvě má však opci na prodloužení.

Hodně se řeší český krajní obránce Vladimír Coufal, který nemá být spokojený s tím, co mu West Ham nabízí. Smlouva končí i jeho parťákovi Benu Johnsonovi. To rozhodně není všechno, budoucnost musí řešit i Thiago, Koke, Jorginho, Marco Reus, Keylor Navas nebo Ángel Di María.

Reklama