Hlavní obsah

Lvíčata by měly na mladé Angličany vítězně naladit i všelijaké trenérovy hrátky. Jde o mentalitu, vysvětlil

Hledal a zkoušel všechno možné. Kvízy, hrátky se slepou mapou, všelijaké teambuildingové aktivity. I psycholožku měl jako tradičně při ruce. „Jde o věci, které k současnému fotbalu prostě patří. A myslím, že se nám docela osvědčují,“ netajil trenér českých fotbalových Lvíčat Jan Suchopárek, že před klíčovým zápasem kvalifikace o postup na malé Euro na ně kladl obzvlášť akcent. Aby ne, když se jeho svěřenci utkají v pátek vpodvečer v Českých Budějovicích s anglickými vrstevníky. „Jedním z nejlepších světových týmů v této kategorii,“ přidal lakonicky.

Foto: FAČR

Trenér Jan Suchopárek s trenérem brankářů Petrem Koubou během tréninku Lvíčat.

Článek

Loni v listopadu v prvním vzájemném střetnutí na Ostrovech se o tom ostatně český celek přesvědčil. Během půlhodiny prohrával v Burnley s mladíky v dresech Tří lvů 0:3 a bylo vlastně po zápase.

„Právě z úvodu loňského střetnutí se musíme poučit a odehrát úplně jiný zápas. V Anglii jsme začali bojácně, nervózně, nechtěli jsme hrát," vracel se půl roku zpátky kapitán česklé reprezentace Filip Kaloč.

„Bylo to opravdu o připravenosti na konfrontaci se soupeřem, jehož tým tvoří nadstandardní mladí fotbalisté, kteří většinou hrají v klubech Premier League. O připravenosti nejen fyzické, ale i mentální," vysvětloval trenér Suchopárek, proč během soustředění na jihu Čech zařadil nejen tréninky, nácviky herních situaci, ale i všelijaké ty hrátky, kvízy a společné aktivity.

Foto: FAČR

Lvíčata se chystají na jihu Čech na páteční zápas se svými anglickými vrstevníky.

Na páteční duel by měla být jeho Lvíčata nachystána úplně jinak než na zápas na soupeřově půdě. Hlavně mentálně.

Půjde v něm totiž o hodně. O výhru, první místo ve skupině a přímý postup na malé EURO, které se koná v příštím roce v Rumunsku a Gruzii.

Situace ve skupině je ovšem značně nepřehledná. Česká reprezentace je zatím v čele tabulky s náskokem tří bodů před Anglií, má ovšem odehráno o dva zápasy víc než její soupeř.

Angličané ještě hrají v pátek na českobudějovickém Střeleckém ostrově s českým celkem, poté nastoupí v úterý doma proti Albánii, 10. června hrají v Kosovu a končí 13. června domácím střetnutí se Slovinskem.

Na Suchopárkův výběr čekají Angličané a 13. června v Brně Andorra.

Foto: FAČR

Lvíčata chystající se na jihu Čech na kvalifikaci o malé EURO s Anglií si zatrénovala i s místními dětmi.

„Existuje spousta postupových variant, které se nedají odhadnout. Musíme proto myslet na sebe a výkon, který proti Angličanům podáme," těžko se trenérovi odhaduje, jak může kvalifikace odhadnout. Zvláště, když při rovnosti bodů rozhoduje o pořadí bilance vzájemných zápasů.

„Proto i v případě výhry o jeden gól bude Anglie dál mít navrch," podotkl Suchopárek, kterého ovšem může uklidňovat vědomí, že druhé místo ve skupině zaručující účast v baráži má jeho tým už nyní jisté.

Recept na protivníka, jehož hráčský kádr se oproti podzimu značně obměnil, nachystaný má, otázkou samozřejmě je, nakolik ho jeho svěřenci využijí.

„Ke změnám v kádru Angličanů sice došlo, ale rozestavení a herní návyky zůstávají stejné. Prostě překvapivý styl s velkou efektivitou, na který se špatně reaguje. Ale když má jejich soupeř dobře organizovanou obranu a je patřičně odvážný, dostávají se i Angličané do problémů," připomínal trenér svým svěřencům, že favorita skupiny je možné porazit.

V pátek od 18 hodin se o to v Českých Budějovicích jeho tým pokusí.

Reklama

Související témata: