Hlavní obsah

Lvíčata nad propastí. Pokud nevyhrajeme, nemusíme se o Euru bavit, říká kapitán. V Hradci je vyprodáno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Před startem kvalifikace se vzrušením v hlase říkali: „Mistrovství Evropy u sousedů? Velké lákadlo!“ Jenže po prvních třech dílech kvalifikace mají mládenci z fotbalové jednadvacítky k vysněné cestě na Slovensko daleko. Parta kolem kapitána Václava Sejka zatím ani jednou nevyhrála – a kdyby neporazila ani v úterý Island (17.30, živě ČT sport), mohla by na šampionát už skoro zapomenout. „Vyjde to,“ ujišťuje Sejk před bitvou v Hradci Králové. Důležitý detail: stadion je vyprodaný, vstupenky už na místě neseženete.

Foto: Robert Procházka, Sport.cz

Budou se mládenci z české jednadvacítky takhle radovat i v osudovém zápase kvalifikace na Euro s Islandem?

Článek

Vždycky bylo něco špatně.

V zářijovém prologu na Islandu hosté z Česka sahali po remíze, jenže po gólu z 94. minuty museli vydýchat porážku 1:2.

Měsíc nato byla partie s Walesem rozehraná na vítězství, ale… Facka v 96. minutě a remíza 1:1.

A mač s Dánskem? Bezbranková plichta byla ještě zlatá, protože Češi hráli většinu zápasu o deseti po zbytečném vyloučení křídelníka Matěje Juráska.

„Pokaždé jsme dojeli na dětské chyby,“ shrnuje útočník Daniel Fila. V našlapané hradecké aréně nebude na chyby prostor, Češi potřebují nad Islandem vyhrát. Počty jsou jasné: premiérové tři body by Filu a spol. ještě neposunuly z předposledního místa ve skupině, ale udržely by je ve hře o mistrovství Evropy.

Jakákoliv další ztráta by před podzimní druhou polovinou kvalifikace znamenala ještě větší komplikaci. Matematicky by ještě bylo o co hrát, ale bez zázraku by to už nešlo.

Cestu na Euro zatím lemovaly zádrhely, ovšem v přátelácích mladí Češi neměli problém: tři testovací duely, tři výhry. Poslední přišla minulý čtvrtek v Pardubicích, jednadvacítka snadno porazila Severní Irsko 3:0. Během zatím nejpovedenějšího představení v tomto cyklu z týmu čišelo sebevědomí, byl produktivní a na první pohled působil o dost víc sexy než na podzim. „Co si přenést do zápasu s Islandem? Ideálně výsledek,“ usměje se Sejk.

Kapitán patří k hlavním tvářím nadějného jara Lvíčat. Dost z nich v zimě změnilo klub a na nových adresách pravidelně hrají, což je znatelný rozdíl v porovnání s nevýrazným podzimem. Sparťan Sejk střílí góly na hostování ve druhé nizozemské lize a na jaře rozkvetli i další. „Cítíme, že jsme mentálně silnější, a všichni si věříme víc než podzim,“ líčí Sejk. „Snad budeme proti Islandu dominovat stejně jako proti Severnímu Irsku.“

Přispět by k tomu měl i sparťanský stoper Martin Vitík. Za normálních okolností by nejspíš dostal pozvánku do reprezentačního áčka, ale jeho trenér Ivan Hašek se s kolegou od jednadvacítky Janem Suchopárkem shodli, že před zápasem o všechno dostanou přednost Lvíčata. Vitík by měl být na Island čerstvý, proti Severnímu Irsku dostal volno.

„Martin patří k nejzkušenějším z nás. Má hodně odehráno v pohárech a taky už byl v áčkovém nároďáku. Čekáme, že nám dodá klid a jistotu, se kterou hraje ve Spartě,“ popisuje Sejk. „Věřím, že kromě řízení defenzivy se o něj budeme moct opřít i při zakládání útoků.“

Vitík byl před půl rokem na Islandu u toho, když čeští mládenci rozjeli kvalifikaci smolnou porážkou. Po ní přišly další dvě ztráty a… Zbytek znáte. „Největší motivace pro nás není odplata za prohru na Islandu, ale postup na Euro,“ zdůrazňuje kapitán Sejk. „Pokud nevyhrajeme, asi bychom se o něm už nemuseli bavit.“

Kvalifikace Euro do 21 let 2025, skupina I

1.Wales632110:811
2.Dánsko42206:48
3.Island32013:26
4.ČESKO30212:32
5.Litva40044:80

Zbývající program Česka: Česko - Island (26. března), Litva - Česko (6. září), Dánsko - Česko (10. září), Wales - Česko (11. října), Česko - Litva (15. října).

Postupový klíč: Přímo postoupí vítězové devíti skupin a tři nejlepší z druhých míst. Ostatních šest týmů z druhých míst půjde do baráže. Pořádající Slovensko má účast jistou.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články