Hlavní obsah

Lvíčata budou hrát o všechno. Jsme dál než na začátku kvalifikace, říká Suchopárek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třikrát se svým týmem v kvalifikaci na Euro ztratil, počtvrté už si to nesmí dovolit. Trenéra Jana Suchopárka a jeho fotbalovou jednadvacítku v úterý večer čeká osudová bitva s Islandem (17:30). Pokud Češi v Hradci Králové zakopnou, jejich postupové šance spadnou na titěrné minimum. „Snad v Hradci navážeme na vyhraný listopadový přátelák se Slovenskem,“ doufal Suchopárek na pondělní tiskovce. Opatrným optimistou může být i díky vítěznému testu se Severním Irskem z minulého týdne (3:0).

Foto: Robert Procházka, Sport.cz

Trenéra Jana Suchopárka a jeho jednadvacítku čeká osudový zápas kvalifikace na Euro s Islandem.

Článek

Jak se cítíte, trenére? Jste před zápasem o všechno pozitivně naladěný?

Zápas se Severním Irskem ukázal, že máme kvalitu a že můžeme být dobře připraveni na klíčové utkání s Islandem, který musíme porazit. Během srazu jsme měli nějaké zdravotní problémy, ovšem to už je všechno pryč. Věřím, že jsme stoprocentně nachystaní.

S Islandem jste odehráli první zápas kvalifikace, v září jste v Reykjavíku padli 1:2. Hořká vzpomínka?

Vybavuje se mi, že jsme tenkrát měli problémy s pokrytím středu pole. Od té doby jsme se posunuli, teď už bychom měli být koncentrovanější. Doufám i ve větší sílu a efektivitu směrem dopředu.

Chápu, na Islandu jste neproměnili spoustu šancí.

Jen do 30. minuty jsme měli tři nebo čtyři opravdu vyložené. Jenže jsme trefili tyč a jednou soupeř vykopával míč z prázdné branky. Věřím, že kdyby se nám povedlo jít do vedení, vyhráli bychom.

Jaká je situace půl roku poté? Na rozdíl od podzimu většina vašich hráčů v klubech pravidelně nastupuje.

Věřím, že jsme se posunuli nejen na hřišti, ale i v komunikaci mimo něj. Kluci jsou vyzrálejší a mají zkušenosti z ligových zápasů. Někteří udělali v zimě změnu, v nových klubech se rychle adaptovali a hrají pravidelně. Třeba útočník Sejk to na nové adrese v Nizozemsku zvládá velmi dobře. Pozitivně se to projevuje i v atmosféře uvnitř našeho týmu, kam výborně zapadli i nováčci. Proti Severnímu Irsku ukázali kvalitu i dynamiku, což je pro nás důležitý poznatek.

A jaké poznatky máte o Islandu?

Myslím, že zhruba osm z jedenácti hráčů, kteří proti nám nastoupili na podzim, by mohlo hrát i v úterý. Tým je konsolidovaný a nabírá zkušenosti, sedm hráčů bylo v zimě s islandským áčkem na turné po Severní Americe. Osa je sehraná z ročníku 2004 a šikovných mladíků, kteří hráli na Euru devatenáctek. Islanďané mají sebevědomí, kvalitu a nikdy se nevzdávají. I když se zápas nevyvíjí v jejich prospěch, neklesají na mysli a jedou na sto procent až do konce.

A vy? Může vám v Hradci pomoct, že jste oba dosavadní zápasy ve východních Čechách vyhráli?

Jsem pověrčivý, znáte mě. Tenhle region nám zatím vyhovuje: mimo jiné díky tomu, že je tady i v chladnějších měsících málokdy horší počasí. Potěšilo nás, že minulý týden přišlo na přátelák se Severním Irskem přes dva tisíce lidí a v Hradci by to na kvalifikaci mohlo být ještě víc. Pokud bude vyprodáno, nic lepšího už být nemůže. Věřím, že nám i plný stadion pomůže k tomu, že získáme tři body.

Reklama