Hlavní obsah

Mladíci touží naladit se na baráž výhrou nad outsiderem. Chce to vstřelit rychlý vedoucí gól, plánuje kapitán Žambůrek

Už mají jistotu druhého místa za Anglií a o účast na evropském šampionátu budou muset zabojovat v zářijové baráži. I tak vstoupí čeští fotbalisté do 21 let do posledního zápasu kvalifikační skupiny s outsiderem z Andorry v pondělí v Brně (18 h) s jednoznačným cílem. Touží vyhrát a potěšit fanoušky pohlednou hrou.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Zleva Curtis Jones z Anglie a Jan Žambůrek z ČR.

Článek

„Chceme se samozřejmě rozloučit se skupinou tříbodovým ziskem a solidním výkonem. Očekávám, že kluci nastoupí plně koncentrovaní a nic nepodcení. Utkání už bereme jako přípravu na baráž. Rádi bychom se na ni dobře naladili," tvrdí kouč českých mladíků Jan Suchopárek, který hodlá dát příležitost i několika fotbalistům z reprezentační dvacítky, které po nezdaru s Anglií povolal namísto hráčů, které vyřadily zdravotní problémy či nebezpečí vykartování. Zraněného Červa navíc ještě na poslední chvíli nahradil v nominaci brněnský David Jambor. „Bude to pro ně příležitost zabojovat o místo v mužstvu pro rozhodující duely, které nás čekají zkraje podzimu," má trenér jasno.

Předchozí kvalifikační střetnutí odehrál jeho tým v Českých Budějovicích, avšak dějištěm závěrečného duelu ve skupině bude stadion v brněnském Králově Poli. „I proto, že ve výběru je tentokrát dost fotbalistů ze Zbrojovky či brněnských odchovanců. Fila se Ševčíkem by se měli objevit v základní sestavě," naznačil Suchopárek, který prozradil, že v brance tentokrát nahradí obvyklou jedničku Kováře Jaroš.

S kapitánskou páskou povede českou jednadvacítku do závěrečné bitvy ve skupině záložník Jan Žambůrek z dánského Viborgu. „Zaskakuju v roli kapitána za Filipa Kaloče. Je to pro mě velká čest. Čeká nás papírově slabší protivník, takže věřím, že vstřelíme rychlý vedoucí gól a potěšíme diváky hladkým vítězstvím. V Brně se hraje kvalifikace po dlouhé době, a tak snad přijde hodně lidí, a na stadionu bude výborná atmosféra," těší se.

Od Andorry očekává především důslednou defenzívu. „U nich jsme vyhráli 3:0, ale pamatuju si, že se její hráči snažili drobit hru častými fauly. Nesmíme se tudíž nechat vyvést z tempa," plánuje Žambůrek.

Dlouhou sezonu příliš neřeší. „Jsme už trochu unavení, ale fotbal nás baví," tvrdí. Má výhodu, že se v dánském klubu může hlásit do letní přípravy až 27. června. „Takže si stihnu po Andoře ještě trochu odpočnout u moře," kvituje s povděkem.

I tam bude Žambůrka mimořádně zajímat barážový los, který se uskuteční 21. června. „Sleduju, jak se vyvíjejí další skupiny. Překvapilo mě, že se v jedné z nich dostal Island na druhé místo před Řecko. Ať narazíme na kohokoliv, musíme se na barážový dvojzápas velmi dobře připravit a udělat maximum pro postup. Pro mě i ostatní kluky je účast na mistrovství Evropy jednadvacítek obrovskou motivací," netají se.

Reklama

Související témata: