Hlavní obsah

Největší hvězdy na EURO do 21 let: italský klenot, hvězdička Dortmundu nebo návrat Kanonýra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byť by světové superstar jako Erling Haaland, Jamal Musiala, Jude Bellingham nebo Bukayo Saka ještě na EURO do 21 let mohly startovat, jejich účast na závěrečném turnaji nečekejte. Přesto budou v Rumunsku a Gruzii k vidění mladíci, kteří už v dospělém fotbale dokázali prorazit a jejich cenovky se často pohybují kolem miliardy korun.

Foto: Profimedia.cz

Emile Smith Rowe z Arsenalu by měl na Euru do 21 let patřik k oporám anglické reprezentace.

Článek

Pohlédněme teď mimo český výběr, v němž se také rozhodně najdou talentovaní a špičkoví fotbalisté. Redakce Sport.cz vybrala deset mladíků, které se na turnaji rozhodně vyplatí sledovat. A nejen je. (Ceny uvedené v závorkách vyznačují aktuální hodnotu hráčů podle portálu Transfermarkt)

Anthony Gordon (útočník, 22 let, Anglie, Newcastle, 35 mil. eur)

Talentovaný blonďák si v zimě podle fanoušků Evertonu vytrucoval odchod z klubu a přestoupil do Newcastlu, se kterým v Premier Leaue vybojoval čtvrté místo a vstupenku do Ligy mistrů. Těžko říct, zda si ale trenér Eddie Howe od posily za v přepočtu více než 1,2 miliardy nesliboval víc. Gordon byl pravidelným náhradníkem, ani jednou neodehrál celé utkání. Nic to ale nemění na tom, že na šampionátu v Rumunsku a Gruzii by měl patřit k největším hvězdám.

Ryan Gravenberch (záložník, 21 let, Nizozemsko, Bayern, 30 mil. eur)

V Ajaxu si ho vyhlédl Bayern, před rokem k německému gigantovi skutečně přestoupil. Jenže prosadit se v nabité záloze Mnichovanů není nic jednoduchého. Gravenberch sice naskočil do více než 30 utkání, přesto otevřeně přiznává, že by chtěl hrát pravidelněji. O mladíka, který v uplynulé sezoně vstřelil za klub jeden gól a přidal jednu asistenci, se údajně zajímá Liverpool. V základní sestavě Nizozemců by na turnaji rozhodně chybět neměl.

Illan Meslier (brankář, 23 let, Francie, Leeds, 20 mil. eur)

Možná nejznámější gólmanské jméno na turnaji. Meslierovi je 23, v Premier League v dresu Leedsu už ale odchytal tři sezony. Dokáže oslnit výbornými zákroky, ale také překvapit nesmyslnými chybami. Po sestupu Leedsu do Championship vyhlíží nové angažmá, mezi pozorovateli jsou ty největší kluby v čele s Manchesterem United, Chelsea nebo PSG. Meslier má ale jednu podmínku – chce pravidelně chytat.

Youssoufa Moukoko (útočník, 18 let, Německo, Dortmund, 30 mil. eur)

Jedno z nejžádanějších zboží na fotbalovém trhu. Hvězdička Borussie Dortmund zaznamenala v poslední sezoně bundesligy sedm branek a čtyři asistence. Kolem Moukoka krouží Barcelona, Manchester United nebo Newcastle. Rodáka z Kamerunu ale doprovázejí i spekulace, že není ročník 2004, nýbrž 2000. Ať už je pravda jakákoliv, fotbalové kvality mu nikdo upřít nemůže. Společně s Kevinem Schadem by měl být tahounem německé ofenzivy v cestě za obhajobou titulu.

Foto: Profimedia.cz

Youssoufa Moukoko z Borussie Dortmund má před sebou zřejmě velkou budoucnost.

Lois Openda (útočník, 23 let, Belgie, Lens, 20 mil. eur)

Jméno tohoto útočníka si rozhodně zapamatujte. Svými výkony si vybojoval místo i v seniorské reprezentaci, zahrál si na loňském MS v Kataru. Před sezonou opustil Vitesse, zamířil do Lens a hned si říká o posun dál. S 21 góly byl za Mbappém, Lacazettem a Davidem čtvrtým nejlepším střelcem soutěže. Pomohl svému týmu k senzačnímu druhému místu, teď bude strašit obrany soupeře na „malém" EURO.

Abel Ruiz (útočník, 23 let, Španělsko, Braga, 10 mil. eur)

Při absenci Portugalce Goncala Ramose a Němce Jonathana Burkardta je nejproduktivnějším hráčem kvalifikace, který se představí na závěrečném turnaji. Španělům odchovanec Valencie či Barcelony pomohl k postupu sedmi góly a čtyřmi asistencemi, produktivní byl i v dresu Bragy v portugalské lize (8+6). Dvakrát už si kopnul i za seniorskou reprezentaci.

Giorgio Scalvini (obránce, 19 let, Itálie, Atalanta, 40 mil. eur)

Usadit se v základní sestavě Atalanty rozhodně není nic jednoduchého, Scalvinimu se to povedlo v pouhých devatenácti letech. Hodně se řeší, že by mohl brzy zamířit k finalistovi posledního ročníku Ligy mistrů Interu Milán. Scalvini také figuruje v elitní desítce žebříčku Golden Boy, který je sestavený na základě dat a zahrnuje hráče do 21 let působící v Evropě.

Emile Smith Rowe (útočník, 22 let, Anglie, Arsenal, 35 mil. eur)

Má za sebou poněkud rozporuplnou sezonu. Ještě v ročníku 2021/2022 zářil, v Premier League vstřelil 10 branek. Jenže přišlo zranění a po něm si u kouče Arsenalu nezískal takovou důvěru, celkem naskočil jen do patnácti utkání. Dokonce se spekuluje, že Kanonýry opustí, což by jistě řada fanoušků nerozdýchala. Při kvalifikační výhře 2:1 na české půdě se jednou prosadil.

Foto: Profimedia.cz

Emile Smith Rowe z Arsenalu by měl na EURO do 21 let patřik k oporám anglické reprezentace.

Nuno Tavares (obránce, Portugalsko, Marseille, 18 mil. eur)

Nesmíme zapomenout ani na obhájce bronzu Portugalce, které dva dny před startem turnaje zasáhla špatná zpráva. Kapitán a nejlepší hráč celého EURO do 21 let v roce 2021 Fábio Vieira je vinou zranění ze hry. Přesto je kádr stále kvalitní a ukázat se může například krajní obránce Nuno Tavares. V Arsenalu už ho téměř odepsali, na hostování v Marseille se ale chytil – herně i střelecky (6 branek).

Sandro Tonali (záložník, 23 let, Itálie, AC Milán, 50 mil. eur)

To nejlepší na závěr? Možná ano. Italové mají ve středu zálohy klenot jménem Sandro Tonali. Opora AC Milán už velkou měrou nakoukla do seniorské reprezentace, v účasti na mládežnickém šampionátu mu ale nic nebránilo. S ním rozhodně mohou Italové pomýšlet na první zlato od roku 2004.

Zmínku si rozhodně zaslouží i další fotbalisté. Velké věci se dají čekat o Angličana Harveyho Eliotta, Němce Kevina Schadeho nebo francouzského dua Amine Gouiri a Michael Olisi. K tomu další člen elitní desítky Golden Boy Devyne Rensch z Nizozemska či zimní posila Chelsea Noni Madueke.

Další hvězdní fotbalisté na EURO do 21 let
JménoZákladní informace
Ben Johnsonobránce, Anglie, West Ham
Harvey Elliotzáložník, Anglie, Liverpool
Noni Maduekeútočník, Anglie, Chelsea
Kevin Schadeútočník, Německo, Brentford
Josha Vagnomanobránce, Německo, Stuttgart
Charles De Ketelaereútočník, Belgie, AC Milán
Devyne Renschobránce, Nizozemsko, Ajax
Joshua Zirkzeeútočník, Nizozemsko, Boloňa
Brian Brobbeyútočník, Nizozemsko, Ajax
Sergio Gómezzáložník, Španělsko, Manchester City
Loic Badeobránce, Francie, Sevilla
Michael Olisezáložník, Francie, Crystal Palace
Amine Gouiriútočník, Francie, Rennes
Amine Adliútočník, Francie, Leverkusen
Raoul Bellanovaobránce, Itálie, Inter
Wilfried Gnontoútočník, Itálie, Leeds

Reklama

Související témata: