Hlavní obsah

Šťastná sedmička. Byl to náš nejlepší zápas, řekl Fila po důležité výhře Lvíčat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První tutovka mu nesedla, přesto se po zápase spokojeně usmíval. Útočník Daniel Fila k pěti jarním ligovým gólům za fotbalové Teplice přidal další dva v dresu jednadvacítky – a byly hodně důležité. Čeští mládenci díky výhře 4:1 nad Islandem ještě nemuseli roztrhat postupové plány, v kvalifikaci na Euro po čtyřech partiích z osmi dál dýchají.

Foto: Vostárek Josef, ČTK

Útočník jednadvacítky Daniel Fila se pod důležitou výhru 4:0 nad Islandem podepsal dvěma góly.

Článek

„Když první šance neklapla, snažil jsem se to hodit za hlavu. Nebylo to úplně snadné, ale odměnilo mě to dvěma góly,“ líčil Fila na konci vítězného večera v Hradci Králové. Kdyby Češi i počtvrté v kvalifikaci ztratili, ještě víc by si zavařili. Zato premiérová výhra jejich šance oživila.

Fila a spol. dokonale využili energii našlapané arény, přes devět tisíc lidí ještě nikdy na kvalifikační zápas jednadvacítky nepřišlo. „Fanoušci nás hodně hnali. Zvládli jsme to i díky nim,“ poklonil se Fila.

Slávista hostující v Teplicích byl před půl rokem u prohraného startu kvalifikace na Islandu, ovšem v úterý Češi ukázali jinou tvář. Povedlo se jim navázat na pohodovou generálku se Severním Irskem (3:0); už po dvaceti minutách vedli o dva góly a nakonec z toho bylo nejúspěšnější představení v kvalifikaci.

„Islanďané nebyli slabí, ale celý týden jsem z nás cítil, že to chceme urvat a poprvé v kvalifikaci vyhrát. Povedlo se a jsme za to rádi. Pořád je tam prostor ke zlepšení, ale ze čtyř kvalifikačních zápasů byl tenhle rozhodně nejlepší,“ vykládal Fila.

Znovu kmital v dresu se svojí oblíbenou sedmičkou a stejně jako jeho ofenzivní parťák Václav Sejk vydělal na luxusní jarní formě, oba v klubech střílí góly pravidelně. „Na podzim jsme se v kvalifikaci trefili jen dvakrát, ale teď se to celému týmu hezky sešlo. Mně i Sejkymu se daří a přenesli jsme si to i do nároďáku. Máme podobné úkoly a funguje nám to. Mám radši, když jsme nahoře dva. Jsem na to zvyklý z Teplic a vyhovuje mi to,“ popsal Fila.

Čeští mládenci ve vyrovnané skupině zůstávají předposlední, ale díky výhře nad Islandem si před druhou polovinou kvalifikace polepšili. „Splnili jsme povinnost a pořád máme naději na postup,“ poznamenal Fila. „Škoda, že v téhle formě nehrajeme za pár dnů znovu, ale nedá se nic dělat. Snad nám to takhle půjde i na podzim.“

Reklama