Hlavní obsah

Vzpomínky na česká ME jednadvacítek: euforie v Basileji, dva turnaje bez výhry i smutek doma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mistrovství Evropy jednadvacítek v Rumunsku a Gruzii startuje, pro český tým začne v Batumi čtvrtečním zápasem s Anglií. Od roku 2000, kdy se EURO hraje skupinovým systémem, si na něm Češi zahrají už poosmé. Mají na co navazovat, Lvíčata se dvakrát dostala až do finále. Na druhou stranu, na postup ze skupiny se čeká už dvanáct let. Tady jsou vzpomínky na všechna „česká“ EURO.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Vzpomínka na ME v Česku v roce 2015. Zklamaní čeští fotbalisté po remíze s Německem. Zleva Matěj Hybš, Tomáš Přikryl, Pavel Kadeřábek a Jakub Brabec děkují fanouškům za podporu.

Článek

2000: stříbro

Příjemná vzpomínka na povedené tažení po Slovensku se zajímavým obsazením: Marek Jankulovski, Tomáš Ujfaluši, David Jarolím... Tým trenéra Karla Brücknera v Trenčíně remizoval se Španělskem, porazil Nizozemsko a zvládl i přestřelku 4:3 s Chorvatskem. První místo ve skupině tenkrát znamenalo postup do finále (a do olympijského Sydney), které na bratislavském Tehelném poli rozhodly dva zásahy italského kápa jménem Andrea Pirlo. „Mám být zlomený, když naši fanoušci slaví, jako kdybychom vyhráli?" vděčně říkal útočník Milan Baroš po porážce 1:2.

2002: zlato

„Jedna porážka ještě nemusí nic znamenat," poví brankář Petr Čech, když přijde řeč na jeho zlatou jednadvacítku. Parta našlapaná pozdějšími hvězdami ve Švýcarsku prohrála prolog s Francií, ale vítězství nad Belgií a remíza s Řeckem ji posunuly do semifinále. Čech a spol. se po zlatém gólu z 99. minuty pomstili Italům za finálovou porážku z roku 2000 a zvládli i finále s Francií. V Basileji se hrálo 0:0 a pak přišel triumf v penaltové loterii, Francouzi proti Čechovi proměnili jen jeden ze čtyř pokusů. Mimochodem, i tenhle cyklus rozjel kouč Brückner, jehož po povýšení k áčku zastoupil Miroslav Beránek.

2007: konec ve skupině

Tři zápasy, jediný bod, skóre 1:4. Dodneška je to nejhorší česká bilance na EURO jednadvacítek. Snad i proto, že sváteční turnaj v Nizozemsku minul marody Martina Latku, Maria Holka či Tomáše Frejlacha. Rakovina na turnaj nepustila ani Vlastislava Marečka, oblíbeného asistenta trenéra Ladislava Škorpila. Češi začali bezgólovou plichtou s Anglií a mohli na ni navázat i proti Srbsku, jenže v 93. minutě schytali rozhodující gól. A porážka 1:3 s Itálií je poslala domů. Pro zajímavost, měsíc nato fotbalové Česko tleskalo senzačnímu stříbru z mistrovství světa dvacítek.

2011: čtvrté místo

Za skoro čtvrt století od Sydney 2000 Češi nebyli tak blízko postupu na olympiádu jako tenkrát. Parta kolem brankáře Tomáše Vaclíka, záložníka Bořka Dočkala či útočníka Tomáše Pekharta potřebovala v bitvě poražených semifinalistů vyhrát nad Běloruskem, jenže v dánském Aalborgu měla pech. „Uteklo nám to mezi prsty. Směrem do ofenzivy nám turnaj nevyšel," litoval kouč Jakub Dovalil. Jeho chlapci ve skupině porazili Ukrajinu i Anglii a prohráli se Španělskem. V semifinále je udolali Švýcaři úderem ze 114. minuty a o hořkém olympijském play off s Běloruskem (0:1) už byla řeč.

2015: konec ve skupině

Jindy by se z remízy se silným Německem radovali, ale tenkrát zklamaně posedávali po trávníku s očima zabořenýma do země. Česku na domácím EURO hraném v Praze, Olomouci a Uherském Hradišti zavařila úvodní porážka s Dánskem, pozdějším vítězem skupiny. Proti Srbsku (4:0) se blýskl hattrickem útočník Jan Kliment a plichta s Německem už nic neřešila. „I když jsme nepostoupili, nemáme se za co stydět," loučil se obránce Pavel Kadeřábek, jedna z komet nadějného ročníku 1992. Pikantní detail: trenéru Dovalilovi i na tomhle turnaji dělal asistenta dnešní kouč jednadvacítky Jan Suchopárek.

2017: konec ve skupině

Patrik Schick, Michal Trávník, Tomáš Chorý... Navzdory povedené kvalifikaci i na šampionátu v Polsku platilo: tři zápasy a dost. Tým trenéra Vítězslava Lavičky jel jako na horské dráze –⁠ od porážky s Německem přes vítězství nad Itálií po fatální prohru 2:4 s Dánskem. Hodí se připomenout, že aby Češi na prvním EURO jednadvacítek hraném s 12 týmy postoupili do čtvrtfinále, potřebovali porazit Dány minimálně o tři góly. „Myslím, že v tomhle mančaftu stoprocentně byl větší potenciál," poznamenal záložník Václav Černý, dnešní eso reprezentačního áčka, před smutnou cestou domů.

2021: konec ve skupině

Bláznivá covidová doba. Kouč Karel Krejčí se svými hochy vyrazil do Slovinska bez jediného testovacího zápasu a tým musel fungovat v neprostupné bublině. Historie si bude pamatovat nezvyklý březnový termín základních skupin (play off se hrálo až v červnu) i jednu unikátní statistiku: dva vlastní góly soupeřů, sami Češi neskórovali. Po remíze 1:1 s Italy následoval stejný výsledek i proti Slovincům a porážka 0:2 se Španělskem znamenala nepostupové třetí místo. Á propos, z dnešní jednadvacítky na turnaji hráli obránci Martin Vitík s Michalem Fukalou a záložníci Adam Karabec s Pavlem Šulcem.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.