Hlavní obsah

Melichárek chytal ve švédské lize i v Hradišti. Slovácko má slušné šance přes Stockholm přejít, tvrdí

Ve Švédsku slavil s Malmö dva mistrovské tituly a v tamní nejvyšší fotbalové soutěži působil také v Mjällby. Brankář Dušan Melichárek, jenž na sklonku roku 2020 ukončil profesionální kariéru a nyní se věnuje jako trenér gólmanům v druholigovém Prostějově, chytal v minulosti i za Slovácko, které ve čtvrtek rozehraje na svém stadionu dvojutkání s AIK Stockholm o postup do základní skupiny Evropské konferenční ligy.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Dušan Melichárek tehdy v dresu Zbrojovky Brno

Článek

Jaké postavení zaujímá AIK Stockholm ve švédském fotbale?

Patří společně s Göteborgem a Malmö ke třem nejvýznamnějším klubům. Chlubí se značnou fanouškovskou základnou.

Mezi těmito týmy tedy panuje značná rivalita?

Ano. Byť nejde o klasická derby soupeřů ze stejného města, jsou vzájemné zápasy vždycky nesmírně vyhecované a probíhají ve vynikající kulise. Sám jsem to v brance Malmö v minulosti za šest sezon, které jsem tam strávil, zažil na vlastní kůži. V Česku bych je přirovnal k duelům Plzně se Slavií či Spartou. Anebo k utkáním Zbrojovky, kde jsem rovněž působil, s pražskými mužstvy. Ta byla pro brněnské fandy rovněž pokaždé velice prestižní.

Kteří hráči patří k největším oporám Stockholmu?

Za AIK chytá reprezentační gólman Nordfeldt. K oporám patří i další tři borci, kteří mají bohaté zkušenosti z národního celku. Sedmatřicetiletý střední záložník a kapitán mužstva Larsson hrál na čtyřech evropských šampionátech a jednom mistrovství světa. Pravý bek Lustig byl v roce 2018 také účastníkem světového šampionátu v Rusku, a navíc má na kontě tři EURA. Nároďákem prošel rovněž útočník Guidetti.

Foto: Archiv Dušana Melichárka

Brankář Dušan Melichárek během tréninku Malmö FF.

V jaké aktuální formě jsou fotbalisté AIK Stockholm, kteří momentálně figurují v ligové tabulce na páté příčce?

Zaznamenal jsem, že jejich výkony jsou poslední dobou docela nekonstantní. Velmi dobré výsledky střídají s horšími.

Co lze vyvozovat z jejich domácí víkendové remízy 2:2 s nováčkem švédské ligy z Värnama?

Asi nic podstatného. Ten zápas AIK moc nevyšel, avšak stockholmský celek nastoupil v kombinované sestavě. Některé opory včetně útočníka Guidettiho, který má být po prodělaném covidu, přišly na hřiště až v průběhu střetnutí.

Překvapilo vás, že Stockholm vyřadil ve 3. předkole Konferenční ligy makedonskou Škendiji Tetovo až díky lépe zvládnutému penaltovému rozstřelu?

Nikoliv. Sám jsem taky v předkolech evropských pohárů v balkánských zemích několikrát chytal, a tak velmi dobře vím, jak nepříjemně se tam hraje.

Jak tedy vidíte šance Slovácka na postup?

Myslím, že jsou velmi slušné. Rozhodně o dost vyšší, než měli Hradišťští v předkole Evropské ligy s tureckým Fenerbahce, které má hodně silný tým, což se potvrdilo. Podle mého názoru bude hodně záležet na výsledku prvního utkání, protože doma bývá Stockholm obvykle silnější.

S čím podle vás švédský celek ve čtvrtek v Uherském Hradišti na domácí vyrukuje?

Má skvěle propracovanou defenzívu, takže předpokládám, že bude především poctivě bránit. Určitě ale nevynechá žádnou příležitost k rychlým protiútokům, při nichž moc nedrží balon. Tím se jeho herní styl dost liší od Slovácka.

Na koho si musí dát hradišťský tým nejvíc pozor?

Na útočníka Guidettiho. Pokud je už zdravý, bude hodně nebezpečný. Je rychlý a má výtečnou techniku.

Jak náročná bude příští týden odveta ve Stockholmu?

Hodně. Tamní Friends Arena s kapacitou pro padesát tisíc diváků nebude sice s největší pravděpodobností vyprodaná, avšak stadion má výtečnou akustiku. Oni navíc dokážou druhé patro hlediště zakrýt, a tak i když přijde třeba patnáct nebo dvacet tisíc lidí, vypadá to opticky, že je plno. Hráči Slovácka se musí připravit na bouřlivé prostředí.

Jaký výsledek by měli Hradišťští doma uhrát, aby si udrželi před odvetou reálnou postupovou naději?

Ideální by bylo cestovat do Švédska aspoň s jednogólovým náskokem. Ale ani při remíze nebude podle mě ještě nic ztracené.

Komu budete fandit?

Samozřejmě že Slovácku. V evropských pohárech přeju postup vždycky českým mužstvům. Možná bych malinko váhal jen v případě, že by některý tuzemský tým hrál s Malmö, kde jsem prožil během dvou angažmá velice hezké a vydařené období.

Co říkáte na to, jaký výkonnostní progres fotbalisté Slovácka v uplynulých dvou letech zaznamenali?

Pocházím z tohoto regionu, a tak za mě je to úplná bomba. Je to skvělé i pro celý český fotbal. Je jenom dobře, pokud se najdou další mužstva, která jsou schopná tlačit se na Plzeň, Slavii a Spartu. Ligu to zkvalitňuje.

Co je podle vás hlavním důvodem, že Slovácko obsadilo v uplynulých dvou ligových ročnících čtvrté místo a na konci minulé sezony dokonce návdavkem vyhrálo Český pohár?

Jednoznačně tvrdá ruka náročného trenéra Svědíka. Má svůj koncept, z něhož nehodlá uhnout. Výrazně tým pozvedl. Vždyť ještě v nedávné minulosti si asi málokdo dokázal představit, že se budou v Hradišti hrát evropské poháry. Velkou zásluhu na tom ale má pochopitelně i vedení klubu.

Po letní obměně kádru teď ovšem není mužstvo v takové herní pohodě jako kupříkladu na konci uplynulé sezony. Souhlasíte?

Je to tak. V lize Hradišťští remizovali v Brně i v Budějovicích. Z obou zápasů chtěli určitě všechny tři body. Slovácko ale patří ke klubům, které občas potřebují finanční injekci z prodeje některé z opor, a tak je logické, že nyní chvíli potrvá, než si to na hřišti sedne. Jsem přesvědčený, že se kluci budou postupně herně zvedat. Trávníka nebo Mihálika považuju za velice kvalitní posily. Myslím, že se časem, až se ještě víc adaptuje, rozstřílí útočník Kozák. Pamatuju si, jak se před lety mnozí divili, když Slovácko přivedlo na hrot Libora Doška, a on se postupně rozehrál k takovým výkonům, že o jeho povolání uvažovalo i vedení národního mužstva.

Reklama

Související témata: