Hlavní obsah

Ibrahimovic je skvělý člověk a pohodář! Český gólman vypráví o Švédsku a o setkání s tamní ikonou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Jeho příběh je přímo pohádkový. V jednadvaceti, bez jediného startu v české lize, se brankář Dušan Melichárek vydal do Švédska. Na zkoušce v Mjälby uspěl, na severu Evropy nakonec prožil devět let. S Malmö vyhrál dvakrát švédskou ligu, zachytal si Ligu mistrů i Evropskou ligu. Setkal se několikrát i se švédskou legendou, útočníkem Zlatanem Ibrahimovicem, který ve čtvrteční baráži o MS s Českem bude chybět kvůli karetnímu trestu.

Foto: Archiv Dušana Melichárka

Brankář Dušan Melichárek v dresu Malmö FF.

Článek

Považujete Švédsko za váš druhý domov?

Švédsko je krásná země, přirostlo mi k srdci. Mám tam spoustu kamarádů, přátel. Budu se za nimi rád vracet, ale jen na dovolenou. Jak jsem vždycky říkal, jsem Čech jako poleno. A tak to také zůstane. I kvůli tomu jsem neuvažoval, že bych zůstal ve Švédsku natrvalo.

Ani přechodně, pracovně?

Tím, že mám v Česku firmu, po konci kariéry jsem se začal věnovat jí. Koncem prosince se mi naskytla možnost, jít do Prostějova trénovat gólmany. Využil jsem ji, firma šla tedy zase trošku stranou. Snažím se teď věnovat co nejvíc fotbalu. Po roce odpočinku od profesionální fotbalu jsem nadmíru spokojený.

Spokojený musíte být i s kariérou. Chytal jste krajský přebor za Veselí nad Moravou, přidělával jste si tesařinou. Odjel jste na zkušenou do Mjälby, vrátil jste se se smlouvou a vstoupil do velkého fotbalu.

Je pravda, že v jednom období jsem zvažoval, že půjdu pracovat a fotbal půjde na druhou kolej. Záměr jsem nenaplnil díky tehdejšímu trenéru béčka Slovácka, panu Dvorskému. Bydlel kousek od domu, na kterém jsem pracoval s firmou. Řekl mi, ať přijdu na začátek zimní přípravy. No, a následně v létě už jsem byl ve Švédsku.

Adam Hložek po tréninku před odletem do ŠvédskaVideo: FAČR

Bez jediného startu v české lize.

Byla to střela do prázdna, jel jsem do země, do prostředí, které jsem neznal. Neuměl jsem žádný jazyk, ani anglicky. První půlrok byl strašně těžký. Seděl jsem v kabině, nevěděl jsem, co po mně chtějí. Naštěstí tam byl se mnou český záložník Pavel Zavadil. Podávali jsme dobré výkony, kabina nás brala, přestože jsme se spoluhráči moc nekomunikovali. Měl jsem ale potom švédskou přítelkyni, švédsky se nyní domluvím plynule. Pamatuju si, že zkouška měla původně trvat čtrnáct dnů, ale už po třech mi trenér oznámil: Mazej domů pro věci a hned se vrať.

S jakými očekáváními jste se vrátil?

De facto s žádnými. Bylo mi jednadvacet, nic jsem neřešil. Šel jsem prostě do zahraničí, dostal jsem dobrou výplatu. Všechno se začalo měnit kolem půlroku, kdy jsem si uvědomil, že fotbalem se dá dobře živit a něco v něm dokázat. Zůstal jsem napoprvé ve Švédsku sedm let, vyhrál jsem titul s Malmö.

Navíc jste si v jeho dresu zachytal Ligu mistrů.

Tohle bylo nejvíc, co jsem v kariéře dokázal. Strašně jsem si angažmá v Malmö užil. První, kdy jsem s týmem vyhrál premiérový titul, i to druhé po návratu, kdy jsem získal druhý titul. Malmö je moje srdeční záležitost.

„Mám představu, jakou sílu má švédský nároďák. Sleduju ho, stejně i švédskou ligu. Mají před námi výhodu, že mají víc hráčů v lepších soutěžích. Navíc budou doma. Ale baráž je na jeden zápas, stát se může všechno. Tipnout výsledek si ale netroufnu."Melichárek o čtvrteční baráži Švédsko-Česko

Setkal jste se v Malmö s klubovou i národní ikonou, útočníkem Zlatanem Ibrahimovicem?

Ano, při prvním působení v Malmö několikrát. Tenkrát byl ještě v reprezentaci, která často trénovala v Malmö. Zlatan za námi vždycky zašel do kabiny. Prohodil jsem s ním pár vět. Je to výborný člověk, pohodář.

Švédům ale ve čtvrtek bude kvůli kartám chybět. Je to pro ně velký problém?

Co čtu ve švédských médiích, s Ibrahimovicem počítají pro případ postupu do finále baráže proti Polsku. Ne tedy na celý zápas, spíš na určitou minutáž.

Když jste na podzim 2020 získal s Malmö druhý titul, ukončil jste kariéru. Pomáháte však rodnému Velehradu ve třetí třídě. Nikoli mezi tyčemi, ale na stoperu. Jak si stojíte?

Prakticky je to stejná pozice jako brankář, jen o něco vysunutější. Spíš čtu hru, nejsem rychlostní typ. Hraju pravidelně, do toho vedu každý den tréninky v Prostějově. Pohybu je dost, takže nekynu.(směje se)

DUŠAN MELICHÁREK
Věk: 38 let. Fotbalový post: brankář. Hráčská kariéra: FK Zlín (1990-2000), 1. FC Synot (2000-2004), Veselí nad Moravou (2004-2005), Mjällby AIF (2005-2008), Malmö FF (2008-2011), 1. FC Slovácko (2012-2015), NK Inter Zaprešič (Chorvatsko, 2015), Zbrojovka Brno (2015-2018), Malmö FF (2018-2020). Česká liga: 143 odchytaných zápasů. Největší úspěchy: mistr švédské ligy (2010, 2020), švédský vicemistr (2019), účastník kvalifikační fáze Ligy mistrů (2010), postup do jarní fáze Evropské ligy (2019). Zajímavost: v listopadu 2014 vstřelil v 88. minutě za rezervní tým Slovácka gól ze hry v třetiligovém duelu proti Uničovu, kterým vyrovnal na konečných 2:2.

Reklama

Související témata: