Hlavní obsah

Místo postupu hořký konec a vztek na brankáře. Slovan vstřebává pohárový šok, schůzka s historií nevyšla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osmifinále a dost. Fotbalové Slovensko se probudilo do hořkého rána. S bratislavským Slovanem mohlo vyhlížet páteční los čtvrtfinále Konferenční ligy, jenže místo toho přišlo zklamání. „Obrovské,“ musel přiznat trenér Vladimír Weiss po vyřazení od Basileje. Slovanu nestačil ani dvougólový náskok a zpackaný večer na Tehelném poli dostal bolavou penaltovou pointu.

Foto: David W Cerny, Reuters

Hráči Slovanu Bratislava vstřebávají zklamání z vyřazení v osmifinále Konferenční ligy.

Článek

Vyhaslé pohledy, tváře v dlaních, složité hledání slov na omluvu... O to těžší, že Slovan hrál s Basilejí svoje největší zápasy za víc než půl století, přesněji od triumfu v tehdejším Poháru vítězů pohárů na jaře 1969. „Přišli jsme o jasné čtvrtfinále," hlesl kouč Weiss.

Šlo takhle nadějně rozehranou partii vůbec ztratit? Vždyť Slovan už po 17 minutách vedl 2:0 a kráčel mezi nejlepších osm. „Hráli jsme nejlepší zápas za poslední dva roky, kluci šli na hranici svých možností. Sám jsem byl překvapený, jaký fotbal jsme hráli. Kombinace na jeden dotyk, průniky za obranu... Tenhle výkon by nepodal žádný jiný slovenský tým," chválil Weiss.

Nejsmutnější hrdina čtvrtečního večera? Adrián Chovan. Brankář Slovanu si povytáhl oranžový dres na bradu a marně přemýšlel, jak mu v 93. minutě za stavu 2:1 mohla projít za záda řešitelná střela z dvaceti metrů. Míč sice ještě poskočil, ale... „Byl to laciný gól. Aďo musí v takových momentech tým podržet," zdůraznil Weiss.

Nebyl to první Chovanův kiks ve Slovanu, což si hravě spočítali i naštvaní fanoušci, které musel krotit klubový manažer Ivan Kmotrík junior. „Adrián je dobrý chlapec, nezatracujme ho," zazněla Weissova klasika, na kterou už jsou příznivci Slovanu alergičtí.

Na konci prodloužení trenér poslal na plac náhradního gólmana Martina Trnovského, ovšem ani tenhle tah nevyšel. Basilej v rozstřelu proměnila všechny čtyři penalty, zato Slovan jedinou. „Riskoval jsem, ale nevyšlo mi to," uznal Weiss.

Čtvrteční příběh tak nějak zapadl do rozpačitého jara Slovanu. Našlapaný tým se nápadně často trápí: čtvrtfinále národního poháru v Šamoríně zachránil až po penaltách, nečekaly se ligové remízy s Banskou Bystricí a ve Zlatých Moravcích ani poslední porážka v Žilině. „Někteří hráči nemají na to, aby byli ve Slovanu, jen tady přežívají. Deset hráčů dělá na dalších deset, kteří tu mají Holiday Inn," láteřil Weiss o víkendu.

V lize je Slovan druhý, na lídra z Dunajské Stredy ztrácí čtyři body. „Udělám všechno pro to, abychom ráno dokázali vstát, přežít trénink a v neděli vyhráli v Podbrezové," slíbil Weiss. „Nesmíme padnout na kolena, ale jít nahoru."

Povede se to? Příští dny napoví.

Reklama