Hlavní obsah

Pumelice po vzoru Schicka a Beckhama. Portugalec rozesmutnil Arsenal výstavní trefou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tahle fotbalová paráda z kopačky Pedra Goncalvese bude zřejmě kandidovat na gól roku. Portugalec v barvách Sportingu Lisabon se v Evropské lize na půdě Arsenalu prezentoval výstavní trefou téměř z poloviny hřiště. Sporting navíc postoupil po penaltách (1:1) a zářez na Emirates Stadium tak těší o to víc.

Gólman Arsenalu Aaron Ramsdale se marně natahuje po střele, kterou téměř z poloviny hřiště vyslal hráč Sportingu Lisabon Pedro Goncalves.

Článek

„Střely z dálky netrénuji. Byla to okamžitá reakce. Zvedl jsem hlavu a viděl brankáře nedaleko před sebou. Z gólu mám opravdu radost," popisoval po utkání 24letý Goncalves. Mluvil o pumelici z 62. minuty, kdy se zmocnil míče na vlastní polovině a před střelou udělal ještě několik kroků.

Následně napřáhl přibližně ze 45 metrů, a i když se gólman domácích Aaron Ramsdale natahoval, co to šlo, na balón letící přesně pod břevno byl krátký. „Naprosto neuvěřitelný zásah. Zvedá hlavu a vidí Ramsdalea mimo postavení. Vypadá to, že se gólman rychle vrátí a ještě zakročí, ale míč je mimo jeho dosah a narazí do zadní části sítě," komentoval bývalý brankář Chelsea či australské reprezentace Mark Schwarzer.

Britská média ihned připomněla legendární trefu Davida Beckhama v dresu Manchesteru United ze srpna 1996 proti Wimbledonu. „Dobře, Goncalves byl už trochu víc na soupeřově polovině, ale odvaha je stejná a provedení kouzelné," psalo se například v reportáži BBC.

Čeští fanoušci si ale spíše vzpomenou na raketu Patrika Schicka z mistrovství Evropy v červnu 2021 proti Skotsku. Reprezentační útočník tehdy překonal gólmana Davida Marshalla z téměř 50 metrů a dalekonosný lob se dostal do finálové trojice uchazečů o gól roku FIFA.

Podobný osud může čekat i Goncalvesovu parádu. Hráč Sportingu ale pravděpodobně spíše než svou trefu oslavuje postup do čtvrtfinále Evropské ligy. Portugalci dokázali uhrát s vedoucím týmem Premier League doma plichtu 2:2, venku remizovali 1:1 a prodloužení gól nepřineslo. Při penaltách pak jako jediný selhal domácí křídelník Gabriel Martinelli.

„Vyřazení je pro nás samozřejmě obrovská rána. Do 75 minuty byly momenty, kdy jsme nebyli na naší úrovni. Ztráceli jsme hodně míčů a neměli na to, abychom zápas zvládli. V prodloužení byly šance na vítězství, jenže při penaltách naopak hodně nejistoty," uvědomoval si kouč Arsenalu Mikel Arteta, že výkon jeho svěřenců rozhodně nebyl ideální.

„Vítězství a výsledek samozřejmě diktují vše, ale především je důležité vyzdvihnout, jak se prezentovali hráči, jakým osobitým způsobem zápas vydrželi a jak obtížné to bylo hlavně v závěru a v prodloužení. Arsenal z nás měl vždy velký respekt, stejně tak my z něj," pravil trenér Sportingu Rúben Amorim.

Cesta Portugalců evropskými poháry tak pokračuje, naopak Londýňané už se mohou soustředit jen na domácí soutěž, kde bojují o titul. „Musíme se podívat, proč jsme nebyli dost dobří, abychom postoupili. Gratulujeme Sportingu a nás teď čeká do konce sezony 11 zápasů. V každém z nich musíme být lepší než dnes," vzkazuje Arteta.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články