Hlavní obsah

Motivace pro Slavii! Když získá titul, může do Ligy mistrů postoupit přímo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ligový titul? Čistá euforie. Pro pražskou Slavii může být po této sezoně navíc i dvojnásobná. Pokud v domácí soutěži zvítězí, existuje reálná šance na to, že v ročníku 24/25 by postoupila přímo do základní skupiny Ligy mistrů. Vyhnula by se tak ošemetným předkolům.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Igoh Ogbu ze Slavie Praha slavící branku se spoluhráči.

Článek

Česko jako takové mistra rovnou do Champions League nepošle, to už je vzhledem ke koeficientu celé země jisté. Slavia by ale, jako jediný tuzemský celek, mohla sklízet plody svých úspěchů na evropské půdě v posledních pěti letech. A mezi elitu se procpat, i když národní koeficient je proti.

V případě, že se vítěz probíhajícího ročníku Ligy mistrů kvalifikuje do toho následujícího i přes ligu, čemuž se dá přikládat téměř stoprocentní pravděpodobnost, totiž regule hovoří jasně. Volné místo v milionářské soutěži by připadlo mistrovi jedné ze zemí, která byla před začátkem sezony mimo top desítku v žebříčku národních koeficientů. Mezi ně se řadí i Česko.

Následně se vše řídí podle jednoduchého klíče. Tým, který vyhrál domácí soutěž a v posledních pěti letech na tom je nejlépe z hlediska klubového (pozor, ne národního) koeficientu, by prolétl rovnou do základní skupiny Ligy mistrů.

A vzhledem k tomu, že Slavia za posledních pět let vybojovala velmi slušných 48 bodů (a díky již zajištěnému postupu do jarní fáze Evropské ligy možná ještě nějaké přidá), je v žebříčku potenciálních postupujících momentálně na třetím místě. Nad ní je sice švýcarská Basilej, ta se ale topí v sestupových vodách domácí soutěže. Takže nehrozí, že by vyhrála titul a zajistila si tím přímý postup.

Hlavním konkurentem Slavie tedy zřejmě bude Šachťar Doněck. Ukrajinský celek má sice o patnáct bodů klubového koeficientu více, což vypadá jako nedostižný náskok. V lize je ale až čtvrtý, a i pokud vyhraje oba zápasy, které má k dobru oproti prvnímu Dnipru, posune jej to jen na druhou příčku.

Pokud tedy ve své soutěži nezvítězí, Slavii se nabízí jedinečná šance postoupit přímo do Ligy mistrů. K tomu musí ale splnit dva úkoly. Jednak se nadále úspěšně prezentovat v Evropě, aby ji nepřeskočil nikdo z týmů za ní. A jednak získat mistrovský titul. Ten by, pro ujasnění, skupinu milionářské soutěže zajistil pouze sešívaným. Jelikož ani Sparta, ani nikdo jiný z Fortuna ligy v posledních pěti letech nezískal ani zdaleka tolik bodů klubového koeficientu.

Při shodě zmíněných okolností tak existuje reálná možnost, že Slavia poputuje v příští sezoně rovnou do skupiny Champions League. Vzhledem k vyrovnanosti pražských S ale nelze ani vyloučit, že jim radost jak z titulu, tak z možnosti změřit síly s evropskou smetánkou překazí arcirival ze Sparty. I když jim by to postup do Ligy mistrů nezaručilo, na Letné by se určitě nezlobili…

Reklama