Hlavní obsah

Moyes slaví poprvé, West Ham po více než čtyřiceti letech. Jsme jako rodina, ocenil kouč

Dvě velká čekání jsou u konce. Manažer David Moyes vítězstvím v pražském finále Konferenční ligy nad Fiorentinou získal svoji první velkou trofej, pokud tedy nepočítáme o něco méně prestižní anglický superpohár z roku 2013, v němž coby kouč Manchesteru United porazil druholigový Wigan. West Ham pak dosáhl na první triumf od roku 1980, kdy porazil Arsenal ve finále FA Cupu. „Mám štěstí na partu hráčů i klub, který mě podporuje. Jsme jako rodina,“ pochvaloval si 60letý Skot.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér David Moyes slaví triumf West Hamu ve finále Konferenční ligy v Praze.

Článek
Fotogalerie

Moyes odtrénoval za svoji dosavadní kariéru přes 650 utkání v Premier League, na první větší zářez v podobě jakékoliv opravdu top trofeje ale dlouho čekal. Aby ne, když kromě roční anabáze u Rudých ďáblů vedl v nejvyšší anglické soutěži pouze celky s ne úplně nejvyššími ambicemi. Konkrétně se jednalo o Everton, Sunderland a právě West Ham, s nímž zvládl finále v Edenu. A o radost se podělil i se svým 87letým otcem, který byl přítomen přímo na místě a dostal možnost si na krk pověsit zlatou medaili. „Myslím, že takový okamžik ještě nezažil. Doufám, že si to užil, podobně jako my všichni," věří mladší z Moyesů.

Skotský kouč rozjel s Kladiváři parádní pohárovou jízdu již loni, kdy ale v semifinále Evropské ligy jeho svěřenci nakonec nestačili na Eintracht Frankfurt, pozdějšího vítěze. O stupínek méně prestižní soutěž ale West Ham již ovládl. „Poslední dva roky byly neskutečné. Čelili jsme opravdu skvělým týmům," ocenil slavné soupeře Moyes.

Největší úspěch kariéry a pohádka, tak popisuje vítězství v Konferenční lize Tomáš Souček. Slavil i v mixzoněVideo: Sport.cz

Zlaté razítko z Prahy nakonec přetvořilo ročník, který se dlouho jevil být fiaskem, v jeden z nejúspěšnějších v klubové historii. Vždyť West Ham v Premier League dlouho bojoval o záchranu a skončil až čtrnáctý, vyhrál pouze jedenáct z osmatřiceti utkání. V Konferenční lize dosáhl diametrálně odlišné bilance – dvanáct vítězství z patnácti střetnutí. „Sezona dlouho vypadala, že bude považována za zklamání, nakonec ale skončila neuvěřitelně. Bylo obtížné skloubit dohromady Evropu a domácí soutěž, dnešní den nám ale všechny prožité trable vynahradil," usmíval se Moyes.

Fanoušci West Hamu slavili v centru Prahy dlouho do nociVideo: Pavel Jaňurek, Sport.cz

Čerstvý triumf je nejen prvním titulem Kladivářů od roku 1980, ale navíc historicky terpve druhým na evropské scéně po vítězství v Poháru vítězů pohárů z roku 1965. Britští novináři se tak Moyese coby jeho strůjce nebáli nazvat klubovou legendou. „Nemám rád tohle označení," bránil se chvále zkušený kouč, jenž poté přiblížil, jak prožíval vítěznou trefu Jarreda Bowena z 90. minuty. „Rozeběhl jsem se za ním už při akci, protože jsem věřil, že dá gól. Když jsem viděl, že utíká obráncům, věděl jsem, že balon do sítě dopraví."

Reklama