Hlavní obsah

Soukup: Remíza vypadá nádherně, ale pořád potřebujeme vyhrát

OTTAWA

Slova uznání měl pro své svěřence po sobotní remíze 0:0 s Argentinou trenér fotbalové dvacítky Miroslav Soukup. Češi favorizovanému obhájci titulu nepovolili skórovat a zahájili světový šampionát remízou 0:0. „Klukům musím poděkovat, k zápasu přistoupili zodpovědně,“ chválil mladíky po zápase Soukup.

Článek

Jihoameričané podle předpokladů vlétli na soupeře jako uragán, podporováni zaplněným stadiónem. Čeští mladíci úvodní tlak přestáli, přestože několikrát visel gól na vlásku. „Kolotoč to byl celý zápas. V obraně to v úvodu nefungovalo, kluci se několikrát nedomluvili. Ale přečkali jsme to a iniciativa pak přešla na naší stranu,“ řekl Soukup.

Po čtvrthodině měli čeští mladíci kopat pokutový kop po zákroku na Martina Fenina v pokutovém území. „Ten zákrok se z lavičky těžko hodnotí. V televizi mi to připadalo, že tam kontakt byl. Rozhodčí se pak už musel rozhodnout. Jakmile písknul, pak už měl na výběr jen žlutou kartu pro Martina Fenina nebo pokutový kop,“ popsal situaci kouč.

Argentinci v zápase předvedli, že individuální kvalitou jsou na jiné úrovni, než jejich soupeř. Ale Češi nasadili jiné zbraně, které šikovnost protivníka eliminovaly. „Argentina asi trochu ukázala, proč je mistrem světa. Celý zápas hrála výborně, málokdy přicházela o balón. My jsme naopak velmi těžko přecházeli do útočné fáze. Ale dostat se proti takhle skvělým hráčům do hry nebo kombinace je strašně těžké. Stálo mě to trochu života,“ připustil český trenér.

Navíc už během prvního poločasu posbírali Češi ti žluté karty a aktivita Jihoameričanů hrozila dalšími napomínáními. „Báli jsme se, abychom příliš karet nedostali. Zápas s Koreou může přinést další karty a pak by nám někdo na třeba rozhodující zápas s Panamou mohl chybět,“ upozornil na hrozící nebezpečí Soukup.

Další karty už ale švédský sudí Hansson Čechům neudělil. A protože gól Argentinci nevstřelili, skončila hned v úvodu MS jejich vítězná šestizápasová série. „Nechci říct, že remíza je zasloužená, protože k vítězství byla blíž Argentina. Ale ta devadesátá minuta, kdy jsme tlačili míč očima do brány, mohla rozhodnout v náš prospěch,“ připomněl Soukup situaci, kdy v brejku střídající Mičola nepropasíroval míč pod vybíhajícím gólmanem Romerem. Míč se kutálel do opuštěné argentinské branky, včas ale stihl dosprintovat bek a míč odkopl do bezpečí.

Argentina už nesmí zaváhat

Oba sobotní duely skupiny E skončily bezgólovou remízou, což před startem turnaje málokdo očekával. „Obě remízy něco vypovídají o úvodních zápasech. Soupeři se neznají, jejich aktuální forma je také neznámá. Proto mi ani nevadilo, že jsme na úvod hráli s Argentinou. I velké týmy můžou mít v prvních zápasech problémy, než se sehrají. Netvrdím, že jsem na to v případě Argentiny spoléhal. Ale trošku se to potvrdilo a Argentina si teď už výpadek dovolit nemůže. To může být naše výhoda, že už ji máme za sebou a naše další soupeře předpokládám porazí,“ věří Soukup.

„Pro nás vše zůstává stejné. Sice remíza vypadá nádherně, ale pořád potřebujeme vyhrát,“ dodal český reprezentační trenér. S KLDR se jeho svěřenci utkají v úterý od 23:00 SELČ.

Reklama