Hlavní obsah

Figo se cítil nevytížený, tak se vrátil

PRAHA

Vysněné angažná v Realu mu zhořklo, trenér Luxemburgo Luíse Figa loni na jaře pevně usadil mezi náhradníky madridského celku. Odtud bylo blízko ke spřádání myšlenek na odchod do jiného klubu. A také na návrat do národního týmu, ač se s ním po slzavém finále EURO 2004 s Řeky rozloučil.

Článek

"Odešel jsem z národního týmu, protože jsem byl unavený a chtěl jsem se soustředit na klubové povinnosti. Protože teď nehraju, moje pocity se změnily," nechal se slyšet loni na jaře bývalý nejlepší hráč světa.

"Vím, že mohu hrát na nejvyšší úrovni ještě dva roky, a udělám cokoliv, abych se cítil užitečný," pravil tehdy odhodlaně. Teď už je znovu neodmyslitelnou součástí reprezentace. Vedení i kouč Realu, do kterého šel v roce 2000 za tehdy rekordní částku 56 miliónů dolarů z konkurenční Barcelony s velkými plány, ho zklamali.

"Od chvíle, co není klíčovým hráčem, mě ani nezdraví. To mluví za vše," nastínil Luxemburgo stav vztahu s portugalskou hvězdou. I on si oddechl, když Figo odešel o rok dříve, než mu vypršela smlouva. Vybral si italskou Serii A - a v ní Inter Milán. Nelekal se velkých výzev -Inter měl smělé plány do Ligy mistrů. A trenér Portugalců Luiz Felipe Scolari dozajista nezůstal u portugalské reprezentace jen proto, aby paběrkoval. Na to není zvyklý.

Figo stačil ještě zasáhnout do kvalifikace. Splnilo se tak přání portugalského šéfa svazu Gilberta Madaila i kouče Scolariho.

Ten sice jedinečného záložníka na EURO před dvěma roky opakovaně střídal, ale teď má jasno. Figa bere stále jako hvězdu. "Je to člověk, který dal reprezentaci opravdu hodně. Vítám ho zpět s otevřenou náručí. S ním můžeme myslet vysoko," říká Scolari.

Reklama

Související témata: