Hlavní obsah

Fotbalisté dozor nad jídelníčkem nepotřebují

WIESENSEE

O stravu českých fotbalistů na velkých turnajích se už přes deset let stará Josef Golis, který poprvé s národním celkem cestoval na kvalifikaci do Běloruska v roce 1995. Kulinářský specialista z Ostravy dohlíží na to, aby se reprezentanti cítili v hotelu Lindner jako doma. "Kluci ale žádná speciální přání nemají, všichni preferují zdravou stravu," říká dvorní kuchař české výpravy.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Kuchař české výpravy Josef Golis

Článek

Hitem mezi fotbalisty jsou těstoviny, saláty, ryby... "V tom je cítit změna, všichni jsou to profesionálové. I zdravý olivový olejíček na salát si dají," popsal nejčastější stravu českých reprezentantů Josef Golis. K snídani je největší poptávka po jogurtech, ovoci a müsli.

Po třech evropských šampionátech nemůže zkušený kuchař chybět ani na mistrovství světa. V hotelu Lindner střeží jídelní režim národního celku. "Hlavně dohlížím na polévky. Dochucuju je, aby se kluci cítili jako doma. Vše je ale v zásadách zdravé výživy," upozorňuje. "Jinak pravidelně připravujeme k obědu dvě jídla, z nichž alespoň jedno je české," dodává. Jídlo konzultuje s lékaři výpravy, aby všechny dílky mozaiky do sebe bezchybně zapadaly.

Po výhře nad Ghanou může být svíčková

Po vítězném startu mistrovství proti USA si fotbalisté objednali smažený sýr, v případě úspěchu nad Ghanou je čeká svíčková na smetaně s knedlíkem. Jinak mezi hráči letí lehké sladké zákusky. "Děláme bábovku, ale také piškotové buchty s ovocem - to je recept mé dcery," upozorňuje Golis.

Denní režim pro něj startuje v půl sedmé, od sedmi ráno do jedenácti večer se stará o reprezentační jídelníček. "Stačí mi pak si večer na hotelu dát sprchu a popovídat s klukama v masérské místnosti," nestěžuje si .

Skvělá spolupráce

Den před zápasem s Ghanou v pátek reprezentanti dostali gulášovou polévku a vídeňský řízek. Na přípravě pokrmů se podílí dvanáctičlenný tým místních kuchařů, český specialista většinou jen dohlíží. "Skvěle spolupracujeme, není žádný problém," pochvaluje si Golis.

Do hotelu u jezera Wiesensee si s sebou přivezl mouku, koření, maggi, ale třeba i českou hořčici. "Ale moc jsme toho do Německa nevezli, přibližně sto kilo materiálu. Nedá se to srovnat s mistrovstvím Evropy v Anglii v roce 1996, kam jsme vezli tunu a půl proviantu. V tom ale bylo i maso, tenkrát hrozila nemoc šílených krav," zavzpomínal kuchař, který se nejvíce zná s veterány Pavlem Nedvědem a Karlem Poborským. "Ti chodí na snídaně nejdřív, navíc jsme toho spolu hodně zažili," vzpomíná na nejzkušenější hráče českého výběru Josef Golis.

České fotbalisty čeká v sobotu v 18:00 druhé utkání na mistrovství světa, soupeřem jim bude reprezentace Ghany. Ta ve svém prvním vystoupení podlehla Itálii 0:2. Zápas bude rozhodovat argentinský sudí Horácio Elizondo, asistovat mu budou jeho krajané Dario García a Rodolfo Otero.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.