Hlavní obsah

Fotbalisté Pobřeží slonoviny poprvé na MS vyhráli

MNICHOV

V utkání o třetí místo ve skupině C na fotbalovém mistrovství světa ve středu zvítězili hráči Pobřeží slonoviny nad Srbskem a Černou Horou 3:2. Africký tým si připsal svou první výhru v historii světových šampionátů, přestože už po dvaceti minutách prohrával 0:2. Oba celky dohrály o deseti, předčasně pod sprchy museli Nadj a Domoraud.

Článek

V utkání, jímž se oba celky s turnajem loučily, dali trenéři příležitost řadě hráčů, kteří až dosud seděli na lavičce náhradníků. Navíc disciplinární tresty nedovolily nastoupit největší hvězdě afrického týmu Drogbovi, na druhé straně pro žluté karty nemohli hrát Kežman a Koroman. Pro balkánský tým to byl dokonce poslední zápas v historie, protože země se při nedávném referendu rozdělila na dva samostatné státy.

Za silného deště začali podstatně lépe Srbové. V desáté minutě vyslal Stankovič přesný čtyřicetimetrový pas, obrana Pobřeží slonoviny se nedohodla s brankářem a dvoumetrový Žigič do prázdné branky otevřel skóre. Za devět minut mohlo být srovnáno, ale afričtí hráči promarnili během několika sekund dvě stoprocentní šance. Po Keitově průniku mířil Dindane do Jevričova protipohybu, ale brankář stačil nohou vyrazit. Míč se poté dostal k Akalému, jenže hráč Auxerre ho netrefil přesně.

Srbové předváděli úsporný fotbal, čekali na chybu soupeře a dlouhými pasy se dostávali do šancí. Další přišla ve dvacáté minutě a znovu znamenala gól. Nejzkušenější hráč výběru trenéra Michela stoper Domoraud udělal chybu, kterou potrestal střelou do prázdné branky Ilič. Hráči Pobřeží slonoviny tak i potřetí na šampionátu prohrávali 0:2.

Ještě do poločasu Pobřeží slonoviny snížilo. Dudič zahrál v šestnáctce rukou a mexický rozhodčí Rodriguez nařídil penaltu. Dindane ji s přehledem proměnil, ale Arouna Koné vběhl příliš brzo do vápna, a tak to střelec musel zkusit znovu. Útočník francouzského Lensu si zachoval chladnou hlavu a podruhé namířil do stejného místa.

Tentýž hráč mohl v 41. minutě vyrovnat, ale po kolmé přihrávce jej vychytal Jevrič. Těsně před poločasem viděl po hrubém faulu druhou žlutou kartu střídající Nadj a do kabin šel o minutu před svými spoluhráči.

Po přestávce afričtí hráči ještě vystupňovali tlak, přišly další šance a následně také góly. V 62. minutě Kouassi z třiceti metrů dělovkou orazítkoval břevno, o minutu později po Bokově centru minul Dindane jen o centimetry. Svou druhou branku v zápase ale přesto přidal, po Keitově centru se už v 67. minutě hlavou nemýlil.

Po další hrubé chybě obránců Pobřeží slonoviny se k nebezpečné hlavičce dostal Stankovič, ale těsně minul Barryho branku. Rozhodnutí padlo pět minut před koncem, kdy Dudič znovu zahrál ve vápně rukou a Kalou z penalty potřetí překonal Jevriče. Tým SČH se tak s turnajem rozloučil bez bodu a se skóre 2:10.

Pobřeží slonoviny - Srbsko a Černá Hora 3:2 (1:2)
Branky: 35. z pen. a 67. Dindane, 85. z pen. Kalou - 10. Žigič, 20. Ilič. Rozhodčí: Rodriguez - Camargo (oba Mex.), Leal (Kost.). ŽK: Keita, Domoraud, Dindane - Nadj, Dudič, Duljaj, Gavrančič. ČK: 90+1. Domoraud - 45+1. Nadj. Diváci: 66.000 (vyprodáno).
Pobřeží slonoviny: Barry - Eboué, Domoraud, Boka, Kouassi - Zokora, Y. Touré, Akalé (60. B. Koné), Keita (73. Kalou) - A. Koné, Dindane. Trenér: Michel.
SČH: Jevrič - V. Djordjevič, Gavrančič, Krstajič (16. Nadj), Dudič - Ergič, Duljaj, Stankovič, P. Djordjevič - Ilič, Žigič (66. Miloševič). Trenér: Petkovič.
Konečná tabulka skupiny C
1.Argentina32108:17
2.Nizozemsko32103:17
3.Pobřeží slonoviny31025:63
4.SČH30032:100

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články