Hlavní obsah

Nizozemci zdolali Pobřeží Slonoviny a vyřešili skupinu smrti

STUTTGART

Nad jiné obtížná skupina C na fotbalovém šampionátu v Německu je vyřešena už po druhém kole. Argentinu do osmifinále doprovodí Nizozemsko, které v napínavém souboji přetlačilo Pobřeží Slonoviny. Holanďanům stačila k vítězství 2:1 silná čtyřminutovka z první půle, do níž slepili oba góly. Na vítěznou branku Van Nistelrooije už dokázal odpovědět jen Bakari Koné a závěrečný tlak jeho spoluhráčů už zvrat nepřivodil.

Článek

Neobvyklá střelecká potence Nizozemců vzala soupeři úvodní vítr z plachet. Po nevyužité šanci Arouny Koného se Pobřeží Slonoviny už nadechovalo k náporu, který "oranjes" odrazili dvěma góly v rozmezí čtyř minut. Víru Afričanů jako první ranil Van Persie, který přímý kop z osmnácti metrů ostře zakroutil vedle zdi i nad hlavu gólmana Tiziého.

Už za čtyři minuty "Tulipány" rozkvetly podruhé. Ofsajdová past afrických reprezentantů nezachytila Van Nistelrooije, který udělal s míčem pár rychlých kroků dovnitř pokutového území a osamocený brankář na jeho ránu pod břevno neměl nárok.

MS ve fotbale on-line na Sport.cz:
Skupina C: Nizozemsko - Pobřeží slonoviny

Soupeř se však nesesunul k zemi a přizpůsobil se skutečnosti, že už jedině vítězství ho udrží v naději na postup ze skupiny. Ofenzivu nastartoval Zokora dalekonosnou dělovkou do spojnice, vzápětí se ve středu hřiště otevřel prostor pro průnik Bakary Koného, který další pokus ze střední vzdálenosti nasměroval mimo Van Der Sarův dosah do levého horního rohu.

Báječná trefa přiživila útočnou euforii hráčů z africké země. Ani soupeř nebyl bezchybný. Když ve 42. minutě nizozemská obrana zazmatkovala v rozehrávce na půlící čáře, Afričané na tribunách málem už slavili, ale i ostrostřelec Drogba se mýlí a v akci dva na jednoho zpackal finální přihrávku.

Afričané byli k vyrovnání blízko

Promarněná šance mohla tým francouzského kouče Henriho Michela mrzet. Jak totiž přibýval čas, houstla oranžová hráz před gólmanem Van Der Sarem. Nizozemská ofenziva důkladně přikryla Drogbu, jeho roli museli převzít jiní. Pobřeží Slonoviny přece jen osvěžilo dvojité střídání a jeden z noviců na hřišti mohl srovnat, ale Dindane se v 72. minutě zamotal do kliček ve velkém vápně.

Převaha Afričanů v závěru přesto kulminovala. Jedinou úspěšnou akci se snažili kopírovat častou střelbou z dálky, ale Van Der Sar neměl problémy. Totální ofenziva vyústila v několik dramatických závarů před nizozemskou brankou, leč soupeř všechny ataky odrazil. Pobřeží Slonoviny sklidí za předvedený výkon další sympatie, přesto na turnaji skončí stejně jako Srbsko a Černá Hora už v základní skupině.

Nizozemsko - Pobřeží slonoviny 2:1 (2:1)
Branky: 23. Van Persie, 27. Van Nistelrooij - 38. B. Koné. Rozhodčí: Ruíz - Navia (oba Kol.), Tamayo (Ekv.). ŽK: Robben, Mathijsen, Van Bommel, Boulahrouz - Zokora, Drogba, Boka. Diváci: 52 000 (vyprodáno).
Nizozemsko: Van der Sar - Heitinga (46. Boulahrouz), Ooijer, Mathijsen, Van Bronckhorst - Van Bommel, Sneijder (50. Van der Vaart), Cocu - Van Persie, Van Nistelrooij (73. Landzaat), Robben. Trenér: Van Basten.
Pobřeží slonoviny: Tizié - Eboue, K. Touré, Boka, Meité - Zokora, B. Koné (60. Dindane), Y. Touré, Romaric (60. Yapi Yapo) - A. Koné (73. Akalé), Drogba. Trenér: Michel.
Tabulka skupiny C:
1. Argentina22008:16
2. Nizozemsko22003:16
3. Pobřeží slonoviny20022:40
4. Srbsko a Černá Hora20020:70

Reklama

Související témata: