Hlavní obsah

Zraněný Šmicer nakonec na MS nepojede, nahradí jej Sionko

PRAHA

Záložník Vladimír Šmicer nepojede kvůli zranění kolena na fotbalové mistrovství světa. Oznámil to novinářům ve čtvrtek odpoledne krátce poté, co s lékaři a reprezentačním trenérem Karlem Brücknerem usoudili, že jeho zdravotní stav start na turnaji neumožňuje. Místo zraněného Šmicra kouč do nominace zařadil Libora Sionka, který se s týmem už několik dní připravoval.

Článek

Třiatřicetiletý Šmicer byl mimo hru od letošního února, kdy utrpěl zranění podkolenní šlachy. Od té chvíle se léčil a dlouho se zdálo, že se jeho sen o premiérovém startu na mistrovství světa vyplní. Na soustředění v Seefeldu minulý týden se mu však obnovily potíže s poraněnou nohou a fotbalista musel vysadit z tréninku.

Konečné rozhodnutí udělal Šmicer dnes ráno a na obědě ho oznámil spoluhráčům. "Nebylo to jednoduché. Bylo to emotivní, i na slzy došlo. Ale nebylo by ode mě fér, kdybych na turnaj jel a nemohl mužstvu pomoci," řekl Šmicer, který prý hodlá využít nabídku vedení reprezentace, aby v Německu s národním týmem nějaký čas pobýval. "Ale ne nastálo, možná tam vyrazím na dva dny, delší dobu bych to asi nevydržel," dodal záložník Bordeaux.

Roli náhradníka převzal Sivok

Libor Sionko nahradil zraněného záložníka Vladimíra Šmicra v třiadvacetičlenné nominaci českých fotbalistů na mistrovství světa. Místo prvního náhradníka zaujal sparťanský záložník Tomáš Sivok, který byl k týmu dnes dodatečně povolán. ČTK to řekl mluvčí reprezentace Lukáš Tuček.

"Trenér Brückner už Sionkovi blahopřál k nominaci," dodal Tuček. Změna v české nominaci by měla být administrativně dořešena zřejmě ještě dnes večer.

Novým náhradníkem místo Sionka je nyní středopolař pražské Sparty Sivok. Toho trenér Brückner povolal k týmu dnes dopoledne poté, co Šmicer oznámil, že se mistrovství kvůli vleklým potížím nezúčastní. Dvaadvacetiletý Sivok měl už dnes odpoledne trénovat s reprezentací na Strahově.

Sivok podle svých slov počítá s tím, že do Německa odcestuje s týmem, i kdyby se na soupisku nedostal. "Vůbec by mi role náhradníka nevadila, naopak jsem šťastný, že můžu být součástí takového mužstva a zažít atmosféru mistrovství. Asi bych byl s klukama normálně v Německu a navštívil zápasy proti USA a Ghaně. Devatenáctého června bych se ale musel hlásit na začátku přípravy se Spartou," nastínil svůj plán Sivok.

Pokud by se zranil další hráč z nominované třiadvacítky, má trenér Karel Brückner právo změnit soupisku ještě 24 hodin před prvním utkáním na šampionátu. Češi vstoupí do mistrovství 12. června zápasem proti USA.

Reklama