Hlavní obsah

Dravci mají práci, na stadión pro MS útočí holubi, potkani a moskyti

PORT ELIZABETH

Rovná desítka stadiónů bude hostit fotbalové mistrovství světa v Jihoafrické republice. Patří mezi ně také Nelson Mandela Bay v Port Elizabeth. Stánek pro 46 082 diváků však má pikantní problém. Přemnožili se na něm holubi, potkani a moskyti. O nasazení jedů nechtějí pořadatelé ani slyšet, a tak šampionát zachraňují draví ptáci a netopýři.

Foto: ČTK/AP

Stadión Nelsona Mandely v Port Elizabeth bude hostit mistrovství světa ve fotbale.

Článek

Jen si to představte. Dotrmácíte se přes půl světa do Jihoafrické republiky, abyste si vychutnali mistrovství světa ve fotbale. V hledišti se však musíte mít na pozoru, protože na stadiónu se přemnožili holubi, potkani a moskyti. Tak přesně to se vám může stát v Port Elizabeth.

Stadión Nelson Mandela Bay byl uveden do provozu loni, pojme 46 082 diváků a hostit bude hned osm zápasů šampionátu (pět v základní skupině, po jednom v osmifinále, čtvrtfinále a duel o třetí místo). Nastal však menší problém. V areálu rejdí všemožná havěť a pořadatelé nechtějí o nasazení chemických přípravků ani slyšet.

„Jen žádné jedy. Do boje proti škůdcům jsme nasadili jejich přirozené predátory. Náš stadión je jediný s tímto unikátním programem,“ libuje si manažer stánku Rob Hichens.

Pod zřasenou střechou se tak uhnízdili dravci a netopýři, kteří mají nežádoucí ptáky, hlodavce a hmyz vyhubit. Organizátoři se drží zákonů přírody, a tak pro boj s holuby využívají sokola stěhovavého a na hlodavce nasadili poštolku obecnou. Netopýři zase dokáží rychle zlikvidovat obrovské množství hmyzu.

„Holubi po sobě nechávají hrozný nepořádek. Celé město je od nich zašpiněné. Počítal jsem volně žijící holuby v Port Elizabeth, je jich tu přibližně 10 tisíc. Na stadiónu nechceme ani holuby, ani krysy,“ nechal se slyšet šéf projektu městských dravců Arnold Slabbert.

A predátoři prý zachraňuji šampionát velmi úspěšně. „V současnosti na stadiónu hnízdí tři sokoli stěhovaví. Loví velmi efektivně, populaci holubů udržují pod kontrolou. Holubi se drží stranou od stadiónu,“ triumfuje Slabbert.

Reklama

Související témata: