Hlavní obsah

Gólman Němců Neuer před zápasem s Anglií: Jsme hladoví, pod tlakem budeme dobří

Chystá se na něj anglická palba, ale nová německá brankářská jednička Manuel Neuer si z Rooneyho a spol. nedělá těžkou hlavu, zvláště když tým přestál dramatický boj o postup ze skupiny. „Třetí zápas s Ghanou byl pro nás vlastně už k. o., věděli jsme, že nesmíme zaváhat,“ říká pro kicker.de před vstupem do opravdové vyřazovací části MS.

Foto: Ramon Espinosa, ČTK/AP

Německý brankář Manuel Neuer po vítězném utkání nad Ghanou během MS v Jihoafrické republice.

Článek

Jdete do takových zápasů napjatý, nebo uvolněný? Se Schalke také nevyhráváme všechno, takže s krizí umím zacházet.

Je to pro vás na šampionátu jako pro relativně mladého gólmana komplikované? Myslím, že tým získal jistotu. Spoluhráči vědí, že si v ošemetných situací věřím. Jsem tu pro ně. Snažím se vyzařovat klid. Bodo Illgner byl ve třiadvaceti mistr světa. Třeba to klapne i mě ve čtyřiadvaceti.

Co když přijdou chyby? Ty přicházejí. Ale Helmut Schulte na nás ve fotbalové škole Schalke všemožně apeloval, že gólman musí chytat pořád, jako by byl zápas na začátku a na kontě nula. I za nepříznivého stavu 0:2 a s dvěma hrozivými přehmaty. Právě po takových situacích, které jsem v kariéře taky zažil, je třeba jet soustředěně dál.

Australský gólman anglického Fulhamu Mark Schwarzer řekl, že němečtí gólmani nejsou žádné osobnosti. Každý musí vědět, co říká. Já si z toho nic nedělám, zůstávám v klidu. Jens Lehmann (bývalý reprezentační brankář Německa) mě také odsuzoval a nic jsem k tomu ani neříkal.

Ale přece jen - nechtěl byste k takovým názorům něco namítnout? Nejlepší to je na hřišti. Můžeme se ukázat jako tým i jako jednotlivci.

Jaký je váš vztah s Timem Wiesem a Jörgem Buttem, které kouč Löw odsoudil do role náhradníků? Podporují mě. Hecujeme se. Je vidět v každém zápase, že tu horečku prožívají se mnou.

Jste v kontaktu s René Adlerem, kterého z postu jedničky v JAR vyřadilo zranění? Ne.

Co říkáte debatám o míči Jabulani? Dívám se na to pozitivně. Jediný problém byl proti Srbům. Míč nebyl správně napumpován. To mě rozčílilo. Bylo to jako někde na halovém turnaji dětí.

Jak je proti stresu resistentní celý německý mladičký tým, v němž je vedle matadorů plejáda mladíků, kteří loni vyhráli evropský šampionát jednadvacítek? Víme, že nepředvádíme špatné výkony. Máme na to. Jsme hladoví, motivovaní. Z toho jsme brali síly pro zápas s Ghanou.

Jakou perspektivu má podle vás tento tým? Základ pokládáme teď. Můžeme získat sebevědomí a vybudovat si respekt pro příští léta. Pak se toho může povést opravdu hodně. Budeme i nadále na turnajích patřit k favoritům.

Má Joachim Löw zůstat jeho trenérem? Je to velmi dobrý trenér, stále pozitivní. Pořád nám připomíná naši sílu. Proto mu hráči věří.

Čeká vás Anglie. Co tomu říkáte a jak se vám jeví případní další soupeři? Je mi to úplně jedno. Určitě nikoho nepodceníme. S tlakem k. o. systému se nám může docela dobře žít.

Reklama

Související témata: