Hlavní obsah

MS OBRAZEM: Jihoameričané křepčí, Evropané, Clinton a spol. brečí

PRAHA

Jihoameričané versus zbytek planety. Takový je scénář fotbalového mistrovství světa v Jihoafrické republice. Každá ze čtyř čtvrtfinalových dvojic nabízí jeden jihoamerický tým, proti nim stojí tři poslední zástupci Evropy a africká Ghana. Tomu odpovídá také barometr fanouškovského nadšení. Zatímco na Copacabaně zase zní samba, na starém kontinentu ukápla nejedna slza...

Foto: Scott Heppell, ČTK/AP

Zklamaný anglický fanoušek smutní po vyřazení Albionu v osmifinále mistrovství světa od Německa.

Článek

Radoval se jen chvíli. Bývalý americký prezident Bill Clinton přiletěl do Afriky podpořit kandidaturu Spojených států na pořadatelství mistrovství světa ve fotbale v roce 2018 nebo 2022. Při té příležitosti si samozřejmě chtěl vychutnat i zápasy letošního šampionátu.

Nejdřív byl bývalý prezident nadšen . „Přišel jsme o hlas,“ vyprávěl Clinton po dramatické výhře nad Alžírskem, která Donovanovi a spol. zajistila postup do osmifinále. „To je ten americký duch,“ liboval si, že jeho krajany nesrazil neuznaný gól se Slovinskem a až v nastavení třetího duelu vydřeli postup.

Clinton byl natolik namlsaný, že odložil svůj návrat domů a zůstal v Africe ještě na osmifinále. V něm však Američané vypadli s Ghanou. Kdo ví, zda to nebylo i tím, že Clinton zápas sledoval po boku Micka Jaggera. Zpěvák Rolling Stones nosil „svým“ mužstvům jen smůlu - nejdřív Američanům a den poté i Angličanům, byť jejich duel s Německem prožíval s šálou anglické reprezentace na saku... Teprve zápas Brazílie s Chile si Jagger mohl vychutnat bez emocí zklamání.

Hitparáda fanoušků osmifinalových zápasů na MS 2010

1. U Dunaje se brečelo

Fanoušci v Bratislavě sledovali na velkoplošné obrazovce na náměstí Milana Rastislava Štefánika přenos osmifinalového utkání s Nizozemskem. Triumf nad Itálií se neopakoval, a tak nejedné fanynce zvlhly oči...

Fanynkám zvlhly oči, Slováci proti Nizozemcům zázrak s Itálií nezopakovali.foto: ČTK/Marián Peiger

2. Kaká a spol. zase v kursu

Brazilci znovu potvrdili, že je s nimi třeba velmi vážně počítat. Jejich extravagantní fanoušek se tak i se svým papouškem mohl náležitě naparovat.

Tohoto brazilského fanouška nešlo při utkání s Chile přehlédnout...foto: Reuters/Kai Pfaffenbach

3. Němci mají znovu křídla

V porovnání s Angličany jako by Němci dostali křídla. Proto jdou na turnaji dál a jejich příznivec v Hamburku opravdu létá.

Fanoušek v Hamburku dokazuje, že Němci dostali křídla. To se to pak létá samo...foto: Reuters/Morris Mac Matzen

4. Šampionát divácké svornosti

Jedno se podivnému šampionátu nechat musí - diváci se neperou, vyjdou i s příznivci soupeře. Pyrenejské derby toho bylo důkazem.

Španělsko, nebo Portugalsko? Tyto fanynky měly před zápasem v jednom jasno - jedné z nás to určitě vyjde...foto: Reuters/Jose Manuel Ribeiro

5. Komu fandí Jagger, rychle vypadne

Jako by nosil smůlu. Mick Jagger fandil po boku Billa Clintona Američanům a o den později Angličanům. A oba vyvolené týmy zpěváka Rolling Stones vypadly...

Bill Clinton (vlevo), bývalý prezident USA, a zpěvák Mick Jagger se postupu Spojených států přes Ghanu v Rustenburgu nedočkali.foto: Reuters/Brian Snyder

6. Nedokončený striptýz

Podprsenka v národních barvách, rozepnuté kalhoty. Na dokončení striptýzu anglické fanynky už nebude čas, Rooney a spol. mazali domů.

Ani plavky této anglické fanynky Rooneymu a spol. do čtvrtfinále nepomohly...foto: Reuters/Kai Pfaffenbach

7. Ještě jednou slzy

Angličané těžce nesli vysokou porážku s Německem a především křivdu neuznaného Lampardova gólu. Z toho by jeden opravdu brečel!

K slzám zklamaná anglická fanynkafoto: Reuters/Christian Charisius

8. Riem zase zní fotbalová samba

Brazilci proti Chile znovu nabídli něco ze své fotbalové samby, a tak se roztančila i slavná pláž Copacabana v Rio de Janeiru.

Brazilská fanynka se raduje z branky národního týmu v osmifinále MS do sítě Chile.foto: Reuters/Sergio Moraes

9. Má hlava je balon

Dělali, co mohli, fotbalisté Chile a jejich fanoušci se však museli s turnajem rozloučit.

Chilský fanoušek v utkání proti Brazílii v osmifinále MS v Jihoafrické republice.foto: Reuters/Kim Kyung-Hoon

10. Trumfem jsou i modré vlasy

Maradona, Messi, Higuaín a spol.? Argentina má i další trumfy, třeba řádivé vlasy této fanynky...

Argentinská fanynka s originálním účesemfoto: Reuters/Enrique Marcarian

Reklama

Související témata:
Mick Jagger