Hlavní obsah

Němci, to je hit, v semifinále má největší zastoupení bundesliga

DURBAN

Mistrovství světa 2006 - třetí místo. EURO 2008 - druhé místo. Teď už jen zbývá, aby strmá křivka německé fotbalové reprezentace dospěla ke zlatu na světovém šampionátu v Jihoafrické republice. Vzhledem k výkonům, které Němci na turnaji předvádějí, by to nebyl žádný div. Nejdřív však musejí v semifinále zvládnout odvetu za finále ME 2008 se Španělskem.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Thomas Müller (zády) oslavuje úvodní branku Německa ve čtvrtfinále MS proti Argentině.

Článek

Argentinu ve čtvrtfinále vypráskali neuvěřitelným způsobem. Messi a spol. odletěli domů s brekem a se čtyřbrankovým debaklem.

„Jenže Španělsko nemá pouze jednoho Messiho. Oni jich mají mnoho,“ upozorňuje německý trenér Joachim Löw před středečním semifinále se Španělskem.

Němci si zatím vysloužili jen samé superlativy. Experti definují Löwovu trenérskou filosofii jako „Pohyb a tempo“, legendární Franz Beckenbauer se pak nechal přímo unést. „Toto německé mužstvo, to je prostě mistrovské dílo Joachima Löwa,“ básní jindy kritický císař Franz.

Světu teď vládne bundesliga

Zatímco třeba většina vyždímaných hvězd z anglické Premier League v Africe marně bojovala s únavou a na šampionátu vyhořela, Löwovi mladíci jsou k neutahání. Světu tak od nynějška vládne bundesliga - německá nejvyšší soutěž má v semifinále mistrovství světa největší zastoupení. Přesně 28 hráčů - 23 Němců a 5 Nizozemců.

„Určitě to ovlivní také rozhodování gigantů klubového fotbalu při hledání posil. Velké kluby se zaměří na naše hráče,“ avizuje Löw. Prvním příkladem je Jerome Boateng, který vymění dres Hamburku za Manchester City.

Podle úspěšného kouče to není náhoda. „Německé týmy tvrdě pracovaly na inteligentním stylu hry. Věnovali jsme mu maximální pozornost a je lepší než jakýkoli jiný. Úspěch našich týmů nám dává větší respekt v Evropě. Příkladem je Bayern Mnichov, který se dostal až do finále Ligy mistrů,“ poukazuje Löw, že úspěch jeho reprezentace je výsledkem dlouhodobého plánu.

Joachim Löw ve svém modrém vítězném svetru.foto: ČTK/AP/Michael Sohn

Ani favoritů se Němci neleknou

V Durbanu však Němci narazí na Španěly. A pokud chtějí do finále, musí se soupeři pomstít za porážku ve finále posledního evropského šampionátu. „Španělsko se od té doby příliš nezměnilo. Kromě Busqueta jsou stejným týmem jako v roce 2008. Jsou ve slušné formě, přesto nehráli, jak jsme očekávali. Velké týmy však dokáží vyhrát, i když nehrají dobře,“ přemítá německý kouč.

Španělé sice ve finále EURO 2008 vyhráli jen 1:0, přesto byli jasné lepším týmem. „Je to tak, takže jim máme co oplácet. Chceme ukázat, že je dokážeme porazit, i když jsou papírovým favoritem. Ostatně, už jsme na tomto šampionátu ukázali, že dokážeme porazit papírově lepší týmy,“ varuje Löw.

Navíc má v arsenálu jednu nečekaně účinnou zbraň. Svůj modrý pulovr. Když si ho vzal na lavičku, jeho tým vždy nasázel soupeři čtyři góly - Anglii (4:1) i Argentině (4:0). „Nejsem pověrčivý. Chlapci z mého týmu mě ale požádali, abych svůj oblíbený svetr ještě neodkládal. Nesmím ho teď ani vyprat,“ usmívá se německý trenér.

Reklama

Související témata: