Hlavní obsah

Srbský prezident stanul před soudem kvůli šampaňskému na stadiónu

BĚLEHRAD

Srbský prezident Boris Tadić dnes musel před soud kvůli tomu, že na stadionu se skleničkou šampaňského v ruce oslavoval postup své země na mistrovství světa ve fotbale. Hlava státu totiž porušila zákon namířený proti fotbalovým výtržníkům. Tadić soudu řekl, že o zákazu alkoholu na stadionu nevěděl, uvedla agentura Beta. Rozsudek by měl prezident obdržet do konce roku poštou.

Foto: Darko Vojinovic, ČTK/AP

Srbský prezident Boris Tadić pije šampaňské

Článek

"Přiznávám svou vinu a myslím, že bych měl jako kterýkoli jiný občan zaplatit pokutu či dostat jiný trest," uvedl prezident před bělehradským městským soudem. Šampaňského si prý dal jen doušek, protože ho nemá rád. Spolu s ním museli před soud i další vrcholní srbští představitelé.

V Srbsku je zakázáno prodávat a konzumovat alkohol na stadionech během zápasu a 90 minut po něm. Média Tadiče 10. října zachytila při přípitku na bělehradském stadionu po vítězném utkání 5:0 nad Rumunskem, díky němuž se Srbsko příští rok zúčastní šampionátu v Jižní Africe. O pět dní později policie prezidenta obvinila. Tadić dnes řekl, že nechce využít trestní imunity, kterou má jakožto vysoký ústavní činitel.

Spolu s ním se z porušení zákona zpovídají také prezident Srbské fotbalové asociace Tomislav Karadžić, ministryně mládeže a sportu Snežana Samardžičová-Markovičová a mluvčí rady města Bělehrad Aleksandar Antić. Hrozí jím pokuta od 300 do 500 eur nebo až 60 dní vězení.

Násilí na fotbalových stadiónech trápí Srbsko již delší dobu. Na konci září dokonce zemřel jeden francouzský fotbalový fanoušek, kterého v centru Bělehradu napadli srbští fanoušci.

Reklama

Související témata: