Hlavní obsah

Hitzfeld je z programu fotbalového MS rozladěný. Budeme hrát v džungli, říká kouč Švýcarů

Bern

Trenér švýcarských fotbalistů Ottmar Hitzfeld je rozčarovaný z rozvržení letošního mistrovství světa v Brazílii. Plán zápasů označil za nezodpovědný a zlobí se, že jeho tým bude muset hrát i "uprostřed džungle" v náročných klimatických podmínkách.

Foto: Peter Klaunzer, ČTK/AP

Trenér švýcarských fotbalistů Ottmar Hitzfeld.

Článek

Švýcarsko čeká v základní skupině E mimo jiné zápas s Hondurasem v Manausu, který leží v srdci amazonského deštného pralesa. S Francií se švýcarský tým utká v Salvadoru, další tropické lokalitě na pobřeží.

"V Salvadoru je veliké horko, ale Manaus je ještě horší, protože tam hrajete ve velkém vlhku v tropickém klimatu, kde je 95 procentní vlhkost vzduchu a teploty mezi 30 a 40 stupni Celsia," řekl Hitzfeld v rozhovoru pro německé rádio SWR.

"Je to nezodpovědné"

Švýcaři zahájí turnaj duelem s Ekvádorem v metropoli Brasília, kde může vlhkost vzduchu klesnout až ke 20 procentům. O pět dní později je čeká tropický Salvador a účinkování ve skupině uzavřou v Manausu. "Považuji za takřka nezodpovědné, že se musí hrát fotbal na takových místech, uprostřed džungle, v srdci Amazonie," dodal Hitzfeld, podle něhož dala FIFA přednost komerčním zájmům.

Týmy budou muset v létě v Brazílii k jednotlivým zápasům ve skupině cestovat a neodehrají všechny na jednom stadiónu. Někteří fotbalisté tak během šampionátu nalétají tisíce kilometrů. "Brazílie je velká země a ze Salvadoru do Manausu trvá přelet pět hodin. To je také velká zátěž," zlobí se Hitzfeld.

Zápasy v největším parnu

Kritiku vyvolalo i rozhodnutí organizátorů nasadit začátky některých zápasů v tropických lokalitách na 13. hodinu místního času. Proti tomu protestovali i zástupci hráčské federace FIFPro.

Reklama

Související témata: