Hlavní obsah

Kozák jako žolík proti Dánům? Pár gólů už jsem po naskočení z lavičky dal, říká kanonýr Lazia

Praha

Za reprezentací dorazil dodatečně. Legionář ve službách římského Lazia Libor Kozák se totiž v osmifinálové odvetě Evropské ligy zaskvěl hattrickem, jímž si řekl o to, aby ho trenér Michal Bílek povolal do národního mužstva chystajícího se na pokračování kvalifikace o postup na světový šampionát 2014 jako třiadvacátého hráče. „Trenér volal o víkendu, což mě před dalším utkáním ligové Série A v Turíně samozřejmě hodně povzbudilo. Vysloužil jsem si třetí pozvání do reprezentace a budu se snažit, abych jezdil na srazy pravidelně. I pro mě je naplněným snem hrát za národní tým,“ přiznával Kozák, který má zatím na kontě čtyřiadvacet premiérových minut odehraných v podzimní přípravě se Slovenskem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Útočník Libor Kozák si zavazuje střelecké kopačky...

Článek
Fotogalerie

V původní nominaci na kvalifikaci s Dánskem a Arménií jste nefiguroval, hned po hattricku nastříleném v osmifinále Evropské ligy Stuttgartu si ale na vás trenér Bílek vzpomněl. Překvapilo vás dodatečné pozvání do reprezentace?

Po zmiňovaném hattricku to bylo ještě něco navíc. Hrozně příjemná zpráva, která mě překvapila a potěšila zároveň.

Po třech gólech do sítě bundesligového celku jste ale mohl tak trochu čekat, že se okamžitě stanete středem pozornosti...

To ano, protože tři góly v jednom utkání jsem naposledy nastřílel ještě v dobách opavského angažmá. Za Lazio a v Evropské lize k tomu, to bylo fakt něco jiného.

Asi jste musel moc a moc litovat, že jste si nemohl vychutnat nadšení fanoušků, protože jste museli hrát před prázdným hledištěm...

Kaňka to sice byla, ale na mé radosti nic neubrala, i když oslavy vstřelených gólů proběhly přece jen jinak, než kdyby se hrálo před diváky.

Jak na vás vůbec působily prázdné ochozy?

Něco podobného jsem zažil poprvé v životě a šlo skutečně o zvláštní pocity. Raději jsem se snažil nevnímat, že se hraje bez fanoušků.

Zajímavé, jak se vám v Evropské lize střelecky daří. Zatímco v italské Serii A jste se ještě gólově neprosadil, na evropské scéně už máte na kontě osm zásahů a jste nejlepším střelcem soutěže.

A přitom se na zápasy Evropské i italské ligy chystám úplně stejně, takže sám nevím, v čem to je. Zřejmě to bude tím, že se mně v Evropské lize daří a proto si taky víc věřím. Ale i v Serii A už budu muset nepříznivou bilanci zlomit.

Evropskou ligou táhnete s Laziem skutečně suverénně, neboť jste zatím neprohráli ani jediný zápas. Už se v klubu mluví o finále a zisku trofeje?

Pochopitelně bychom se rádi dostali do finále, ale to je ještě hodně daleko. Museli bychom zvládnout příští čtyři zápasy, což nebude snadné. Teď nás čeká Fenerbahce, které bude hodně těžkým soupeřem. Alespoň Plzeňáci mě na sílu tureckého soupeře upozorňovali, protože s ním mají čerstvou zkušenost.

Ještě před pohárovou konfrontací vás ovšem čeká s českou reprezentací kvalifikace s Dánskem a Arménií. Už s vámi trenér Bílek o nastávajících zápasech mluvil? Naznačil vám, zda se dostanete na hřiště?

Zatím jen vyslovil přání, abych si do reprezentace přivezl formu z Evropské ligy.

Formu mít můžete, ale abyste dokázal, že góly střílet dovedete i za národní tým, musíte se nejdříve dostat na hřiště...

Nejprve musím trenéra přesvědčit v přípravě, pak možná dostanu příležitost i v zápasech. V Olomouci jsem si na podzim zahrál za národní tým poprvé a věřím, že v nadcházejících utkáních bych se na hřiště také mohl dostat.

Třeba hned v pátek v Olomouci proti Dánům?

To bych samo sebou moc rád. Od nás z Opavy je to do Olomouce blízko, takže jsem musel kupovat pár desítek lístků pro kamarády a známé.

Vy se ovšem dokážete chopit i role žolíka, který naskočí do rozehraného utkání a přitom je schopen ho rozhodnout. To máte tak pevné nervy, že s vámi střídání nic nedělá?

Pár gólů jsem skutečně dal poté, co jsem naskočil do zápasu z lavičky. Spíše než pevnými nervy to bude tím, že se snažím využít každou příležitost, abych trenéra přesvědčil, že na základní sestavu mám. Hlavně tím, v čem je moje síla - operováním a důrazem v soupeřově šestnáctce.

Nebylo by marné, kdybyste své přednosti prokázal i v pátek proti Dánům...

Bude to zlomový zápas v naší kvalifikační skupině. Věříme si, protože máme formu i tým na to, abychom ho zvládli a Dány porazili.

Reklama

Související témata: