Hlavní obsah

Kruté! Už jsme se viděli v osmifinále, naříkali Američané po direktu v nastavení

Praha

Pětadvacet vteřin dělilo fotbalisty USA od senzační jistoty postupu ze skupiny G na fotbalovém mistrovství světa v Brazílii. V nedělní bitvě s Portugalci měli navrch, zaslouženě sahali po vítězství, ale v posledních vteřinách páté minuty nastavení jim radost překazil Varela a po remíze 2:2 živí naději na postup všechny týmy skupiny.

Foto: Andres Stapff, Reuters

Americký brankář Tim Howard se chytá za hlavu, střídající Silvestre Varela ho v 95. minutě překonal a zařídil tak Portugalsku remízu 2:2. Vlevo přihlíží zklamaný stoper Matt Besler.

Článek

„Fotbal je někdy krutý," posteskl si Tim Howard, brankář amerických fotbalistů, po remíze 2:2 v druhém utkání jeho týmu na šampionátu. Když Varela hlavou trknul míč do sítě a překazil americké postupové oslavy, strážce americké svatyně se bezmocně chytil za hlavu a obrátil oči v sloup. „Už jsme se viděli v osmifinále," přiznal později.

„Byl to thriller. A každý, kdo mohl náš zápas v Manausu vidět, o něm bude nepochybně mluvit dlouho dobu," snažil se zůstat nad věcí Jürgen Klinsmann, trenér amerického výběru.

„Samozřejmě jsme hodně zklamaní, ale musíme se na situaci dívat pozitivně. Jsme pořád ve hře o postup a já pevně věřím, že na šampionátu budeme mít práci ještě ve více než jediném utkání," přemítal kapitán USA Clint Dempsey, jenž coby záložník nastoupil na nezvyklém postu útočníka.

A mohl být největším hrdinou Američanů. Vstřelil totiž po centru Zusiho druhý gól výběru trenéra Klinsmanna, čímž jen vyjádřil převahu zaoceánského mužstva. V závěru zápasu pak v touženém očekávání na lavičce se spoluhráči už na špičkách očekával závěrečný hvizd sudího, když přišel drsný direkt. „Vstřelit branku téměř v poslední vteřině zápasu, to je otázka štěstí. I přes konečnou remízu je potřeba vidět, že jsme podali mimořádný výkon," připomínal Klinsmann, že jeho celek byl v duelu lepším týmem a zasloužil si vítězství.

„Je fakt, že jsme sehráli výborný zápas. Podali jsme mnohem lepší výkon ve srovnání s úvodním duelem proti Ghaně, měli jsme mnoho šancí a v naší hře bylo vidět velké zlepšení. Snad bude vše pokračovat v posledním duelu," říkal Dempsey. „Když se povznesu nad smutek ze ztráty postupu, splnili jsme cíl, s nímž jsme do Brazílie přicestovali. Po dvou zápasech jsme ve hře o postup do další fáze šampionátu a vše máme ve své moci," připomínal brankář Howard, že Američané byli považování za největšího outsidera skupiny G.

Ronaldo byl jen stínem hvězdy

„Už jsme mohli být mezi šestnácti nejlepšími. Nyní je cesta poněkud komplikovanější. Prostě musíme jít a porazit Německo," prohlásil odhodlaně trenér Klinsmann, pro něhož půjdu o mimořádnou výzvu. V posledním duelu skupiny totiž musí devětačtyřicetiletý kouč se svým týmem získat k jistotě místa v osmifinále minimálně bod v konfrontaci s rodnou zemí. „Máme o jeden den méně na regenerací, navíc jsme hráli duel v nepříjemném prostředí Amazonie, museli více cestovat, ale prostě musíme zvítězit," burcoval svěřence Klinsmann.

Portugalci měli daleko ke hvězdné formě i v druhém utkání na šampionátu. A po výprasku od Německa v úvodním představení selhali i při druhém duelu na šampionátu. V dusnu brazilského deštného pralesa v Manausu se vůbec nedostali do tempa. Celý zápas tahali s výjimkou dvou situací těsně před přestávkou za kratší konec. Hvězdný Cristiano Ronaldo byl jen stínem hvězdy, která v Evropě předvádí úchvatné kousky v dresu Realu Madrid. Jediným světlým okamžikem byl jeho centr předcházející Varelově vyrovnání.

„Ale já si nemyslím, že problémem naši hry byl výkon Ronalda. Naše hra a její obraz má co do činění s výkonem našich ostatních fotbalistů," zlobil se portugalský trenér Paulo Bento po remíze 2:2, která staví Portugalce do svízelné situace. V posledním zápase skupiny musí doslova rozstřílet Ghanu, aby si výrazně vylepšili skóre a ještě doufat, že Američané naopak utrpí debakl od Německa. „Budeme doufat v zázrak," uznal Nani, jenž vstřelil první gól Portugalska. Jinak i on zůstal za očekáváním.

Bento byl přesvědčený, že s trochou štěstí v prvním poločase souboje s USA mohl jít jeho tým do posledního duelu ve skupině v komfortní pozici. „Měli jsme smůlu při několika šancích Naniho, několikrát rovněž skvěle zasáhl Howard. Tudíž nyní jsme ve velmi obtížné situaci. Hlavně proto, že situace není jen v naší moci. Ale pokusíme se malou šanci na setrvání v šampionátu využít," říkal Bento.

Reklama

Související témata: