Hlavní obsah

Náhradník zastínil produktivní hvězdy. Van Gaala nadzvedla volba nejlepšího hráče zápasu

Praha/Porto Alegre

Teprve dvacetiletý náhradník Memphis Depay zastínil hvězdy nizozemské sestavy při úterním souboji s Austrálií, v němž favorit slavil při druhém vystoupení ve skupině B fotbalového mistrovství světa v Brazílii vítězství 3:2 až po velké lopotě a hrou notně zaostal za skvostným představením z úvodního duelu proti Španělsku.

Foto: Stefano Rellandini, Reuters

O vítězství Nizozemců nad Austrálií rozhodl střídající Memphis Depay.

Článek

„Hrál velmi dobrý zápas. Zaslouží si obrovskou pochvalu, jak skvěle vše zvládl," říkal Robin van Persie, kapitán Nizozemska na adresu o deset let mladšího spoluhráče, který do hry naskočil těsně před poločasovým hvizdem sudího.

Po přestávce pak na druhý gól přihrál a vítězný sám vstřelil. Zapsal se tak do historie nizozemského fotbalu, protože se stal nejmladším střelcem země na mistrovství světa. „Naší hře výrazně pomohl," chválil mladičkou hvězdu Eindhovenu záložník Wesley Sneijder.

Nizozemské opory dobře věděly, že zápas jim nevyšel ideálně. „Do přestávky jsme nehráli dobře, rozjezd v našem podání byl hodně vlažný. Přestože mnozí soupeře podceňovali, jsme na turnaji s nejlepšími hráči světa. A jakmile nejste stoprocentní od první minuty, těžko se dostáváte do utkání proti komukoliv, což byl přesně náš problém," vysvětloval Robin van Persie.

„Navíc Australané hráli v útoku skvěle. Zaslouží si obrovský kompliment, jak velký odpor kladli. Byl to těžší soupeř než Španělsko," prohlásil Sneijder. „Předvedli výkon, jako by šlo v jejich podání o zápas poslední naděje. Proto můžeme být hrdí, jak jsme duel zvládli," přitakal Arjen Robben.

Australanům chybí výraznější individuality

Slova hvězd nizozemského týmu byla pro Australany jen slabou útěchou. „Cítím obrovské zklamání," posteskl si trenér poražených Ange Postecoglou „Je vážně škoda, že jsme nevybojovali alespoň bod. Nicméně jsme čelili jednomu z nejlepších mužstev světa. Snažili jsme se nespoléhat jen na defenzivu, hrát aktivně a soupeře napadat. Ale nemáme prostě takové individuality, jako Nizozemsko," hledal největší rozdíl Postecoglou.

„Získali jsme si respekt mnoha lidí. A snad jsme inspirovali děti doma v Austrálii," doufal útočník Tim Cahill, který si připsal nádherný vyrovnávací gól na 1:1, ale šampionát pro něj kvůli druhé žluté kartě skončil. Na nizozemské straně čeká stop v příštím zápase Van Persieho.

Robbena prý předčil De Jong

Trenér Nizozemců Louis van Gaal nijak netajil, že do přestávky nebyl s výkonem svého mužstva spokojen. „I proto jsme změnili rozestavení a přešli na systém s třemi záložníky a třemi útočníky. Ani nemohu říct, že by pro mě konečný hvizd sudího představoval úlevu, protože náš výkon v druhém poločase byl výrazně lepší ve srovnání s Australany," tvrdil kouč nizozemského výběru, jehož podle serveru De Telegraaf notně vytočila volba nejlepšího hráče zápasu.

Cenu si totiž odnesl záložník Arjen Robben, což se Van Gaalovi pranic nelíbilo. „Naším nejlepším hráčem byl Nigel de Jong. Nerad po zápase jmenuji a vyzdvihuji jedince. Arjen byl dobrý, ale já bych ho nevolil. Výkon De Jonga byl skutečně inspirativní," prohlásil Louis van Gaal.

Reklama

Související témata: