Hlavní obsah

Před deseti lety byli Němci v troskách. Odrazili jsme se ode dna, pyšnil se kouč Löw

Rio de Janeiro

Joachim Löw. Ještě na přelomu tisíciletí nepříliš známý kouč, kterého po celém Německu znali především fanoušci Frankfurtu a Stuttgartu. Dnes čtyřiapadesátiletý trenér stál před deseti lety u zrodu nové fotbalové generace, která v neděli na brazilském stadiónu Maracaná po 24 letech vrátila Nationalelf zpátky na výsluní. „Mezi roky 2000 a 2004 jsme byli na dně. Ale dokázali jsme se odrazit a tohle je výsledek,“ pyšnil se Löw se zlatou medailí na krku.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Německý trenér Joachim Löw s pohárem pro mistry světa.

Článek

Naopak němečtí fanoušci si výhru užívali v ulicích Frankfurtu nad Mohanem a Berlína.

Němečtí příznivci sledují v Berlíně finále proti Argentině.

Němci ve finálovém duelu svedli těsný a vyrovnaný souboj s Argentinou. Finále sice výrazně nevybočilo ze zaběhnutých kolejí, trefa Maria Götzeho sedm minut před koncem prodloužení ale ukončila čtyřiadvacetileté německé čekání na prestižní trofej.

Přitom ještě na začátku tisíciletí to s německým fotbalem nevypadalo valně. „Byli jsme na samém dně. Museli jsme investovat do vzdělání, jedině tak mohlo přijít zlepšení. Všechno začalo už pod Jürgenem Klinsmannem," připomněl Löw svého předchůdce a současného trenéra USA, kterému dělal asistenta.

Vědí, co je to zklamání

Na domácím šampionátu před osmi lety získali Němci bronz. Löw poté převzal Nationalelf jako hlavní trenér a v následujících letech si jeho svěřenci zahráli finále ME, v Jihoafrické republice i na ME předloni pak přišly bronzové medaile. Německo se až v Brazílii dočkalo zaslouženého primátu.

„Víme, co je to zklamání. Prožili jsme ho několikrát. Ale tenhle šampionát vejde do dějin, protože triumf jsme si zasloužili. Hráli jsme jako tým a v průběhu celého turnaje jsme se neustále zlepšovali. A teď se nám konečně povedlo dojít až na konec a zvednout trofej pro mistry světa," culil se Löw na pozápasové tiskové konferenci.

„Ušli jsme kus cesty, na tento tým jsem nesmírně hrdý. Každý hráč měl svou roli a plnil ji do puntíku přesně. Věděli jsme, že finále bude moc a moc obtížné, protože Argentina není Brazílie a organizace jejich hry je precizní. Do utkání jsme šli s pokorou, ale také odhodláním útočit i uspět. Jistě, šance měl i soupeř, ale jediný gól jsme dali my. Věřil jsem, že právě Mario Götze je tím hráčem, který může rozhodnout," připomněl Löw svůj geniální tah s nasazením dvaadvacetiletého záložníka, který sedm minut před koncem prodloužení vystřelil Němcům čtvrtý titul na Mundialu.

Reklama

Související témata: