Hlavní obsah

Rána pro Suáreze! Tvrdý trest platí, odvolání bylo zamítnuto

Rio de Janeiro

Zamítá se! Takový je verdikt odvolací komise světové federace FIFA v kauze Luise Suáreze, uruguayského útočníka, který na MS dostal za kousnutí italského soupeře zákaz fotbalové činnosti na čtyři měsíce.

Foto: Tony Gentile, Reuters

Skvělý, ale i problémový útočník - takový je Luis Suárez.

Článek

Rozhodnutí disciplinární komise FIFA bylo podle oficiálních stránek federace potvrzeno v plném rozsahu. Znamená to, že i po odvolání platí nejen čtyřměsíční totální fotbalová abstinence pro hráče Liverpoolu, ale i devítizápasový trest v uruguayské reprezentaci a pokuta sto tisíc švýcarských franků (asi 2,26 miliónu korun).

Trest byl v minulých dnech kritizován a označován jako nepřiměřený, omezování vstupu na stadión hráčská asocicace označila za velmi problematické. Na neúměrnost verdiktu a na údajný nedostatek důkazů upozorňovala v odvolání Uruguayská fotbalová asociace.

Suárez měl řadu zastánců, dokonce i v zápase základní skupiny MS pokousaný Ital Chiellini se přimlouval za změnu trestu. S jeho snížením se ve fotbalových kruzích víceméně počítalo.

Fotbalový kanibal se také omluvil, spekulovalo se, že tak učinil na tlak Barcelony, která o příchodu hráče měla zahájit jednání s anglickým klubem.

Kanonýr Liverpoolu teď ale i nadále nesmí ani trénovat s týmem a účastnit se žádných oficiálních akcí. Vrátit na scénu se může až na konci října.

Devítizápasový trest je vůbec nejtěžší v historii MS, Suárez překonal Itala Maura Tassottiho, který loktem udeřil Španěla Luise Enriqueho v roce 1994.

Suárezovi přitížilo to, že se kousáním provinil už dvakrát. V roce 2010 se coby hráč Ajaxu zahryzl do ruky Otmana Bakkala z Eindhovenu a měl zastavenou činnost na sedm utkání. Loni v dubnu pokousal v anglické lize beka Chelsea Branislava Ivanoviče a dostal trest na deset zápasů.

Příslušné rozhodnutí FIFA ještě ale přece jen nemusí být konečné. Stránky FIFA připomínají možnost odvolání k další instanci - sportovnímu soudu (CAS).

Uspěje podle vás Suárez s odvoláním u sportovního soudu (CAS) a bude jeho trest přece jen snížen?
Ano
13,3 %
Ne
86,7 %
Celkem hlasovalo 6368 čtenářů.

Reklama