Hlavní obsah

Uruguay má problémy - zraněného Suáreze, neviditelného Cavaniho a Forlána za zenitem

Tak to byl první opravdu velký fotbalový šok světového festivalu v Brazílii. Kostarický trpaslík si vyšlápl na semifinalistu posledního šampionátu z Uruguaye a obratem ve druhé půli jej porazil 3:1. Absentujícího Luise Suáreze, který se snaží dát dohromady po prodělané operaci kolena, měli zastoupit Edinson Cavani či Diego Forlán. Oba borci slavných jmen ale těžce zklamali. Další špatná zpráva pro Jihoameričany přilétla z úst kouče Tabareze na pozápasové tiskové konferenci - Suárez nejspíš nebude fit ani na klíčový duel s Anglií.

Foto: Dominic Ebenbichler, Reuters

Luis Suárez (vpevo) a Diego Forlán reagují na jeden z inkasovaných gólů od podceňované Kostariky.

Článek
Fotogalerie

„Luis Suárez už není zraněný. Pokud by byl, rozhodně by s námi při zápase neseděl jako náhradník,“ řekl po nečekané prohře kouč Uruguaye Oscar Tabárez. Na první pohled pozitivní zpráva pro kanonýra přezdívaného El Pistolero a jeho davy příznivců. Pod drobnohledem ale trenérova slova už tak libozvučně nezní.

„Do poslední chvíle nebylo jisté, jestli jej budu moct zařadit alespoň mezi náhradníky, on ale nechtěl sedět na tribuně. Být na lavičce byl jeho nápad. Zasáhnout do hry by pro něj ale momentálně bylo velmi složité. Jeho rekonvalescence dospěla do bodu, kdy budeme moci zjistit, zda se po fyzické stránce stihne včas dostat na potřebnou úroveň,“ připustil fotbalový odborník možnost, že se útočník Liverpoolu nakonec na šampionátu v Brazílii vůbec neobjeví.

To je jistě dobrá zpráva zejména pro Angličany. Ti se ve druhém zápase skupiny D utkají s Uruguayí o naději na postup, oba celky totiž své první zápasy na šampionátu prohrály. Hrdý Albion nezvládl odvetu proti Italům za penaltovou porážku z posledního mistrovství Evropy a prohrál přesnou hlavičkou Maria Balotelliho 1:2, Uruguayci se postarali o první větší šok šampionátu porážkou 1:3 od outsidera skupiny Kostariky.

Uvidíme, řekl o startu Suáreze proti Anglii kouč

Vzhledem k tomu, že byl Suárez vyhlášen nejlepším střelcem i hráčem posledního ročníku Premier League, všichni na ostrovech tak trochu nesportovně doufají, že se obávaný kanonýr nestačí dát pro utkání proti jejich miláčkům dohromady. „Před zápasem s Kostarikou jsme měli velké pochybnosti o jeho současné fyzické kondici a jeho start nebyl pravděpodobný. Co se týče zápasu s Anglií, uvidíme,“ mlžil Tabárez.

Toto vyjádření i Suárezova planá přítomnost na lavičce během duelu s Kostaričany ale podle všeho nevěstí nic dobrého. Lídr čtvrtého celku z posledního MS má být během skupinových bojů asi spíš jen psychologickou zbraní na soupeře, než opravdovým problémem pro obrany na trávníku. Jeho účast je více pravděpodobná, pokud by se Uruguay dostala do vyřazovací fáze turnaje, a to zase není až tak pravděpodobné poté, co Jihoameričané padli s papírově nejslabším účastníkem bojů ve skupině D.

„Pro nás je to jednoznačně klíčový hráč,“ musel Tabárez potvrdit známou pravdu, která se navíc pro Uruguay krutě potvrdila na trávníku stadiónu ve Fortaleze. Výsledek týmu měl vzít na svá bedra další hvězdný forvard Edinson Cavani, který sice proměnil pokutový kop, o mnoho víc toho ale v zápase nepředvedl.

Ze stínu týmové mizérie nevystoupilo ani další slavné jméno. Diégo Forlán je sice člen enklávy nejlepších střelců z posledního světového šampionátu, ve svých pětatřiceti letech ale hraje japonskou ligu a jeho nejlepší léta už jsou zřejmě pryč.

Objeví se Uruguayec Luis Suárez na trávníku během probíhajícího MS v Brazílii?
Ano a bude opět tahounem týmu.
18,3 %
Ano, ale jen jako střídající hráč.
57,9 %
Ne.
23,8 %
Celkem hlasovalo 1915 čtenářů.

Reklama

Související témata: