Hlavní obsah

VIDEO: Skvost v srdci deštného pralesa i slavná Maracaná. Který stadión je nejhezčí?

Brasilia/Praha

Celkem dvanáct úplně nových, nebo z velké části zrekonstruovaných stadiónů bude hostit letošní světový šampionát ve fotbale. Brazílie na ně vynaložila obrovské finanční prostředky, dlouhé měsíce bojovala kvůli opožděním pracím s časem, každý den se v jejich blízkosti odehrávají mohutné stávky - ale nakonec je všechno připraveno. Na mistrovství světa, které začíná 12. června a končí 13. července 2014, se odehraje celkem 64 utkání. Průměrná kapacita všech stadiónů je 49 896 míst.

Dvanáct brazilských stadiónů pro letošní MS ve fotbale.

 
Článek
Fotogalerie

Estádio Maracaná (Rio de Janeiro, kapacita 74 689 míst)

Nejslavnější stadión, po Monumentalu v peruánské Limě i kapacitně druhý největší v celé Jižní Americe, o který se dělí Flamengo a Fluminense. Byl vybudován už v roce 1950 pro potřeby MS a na tehdejší finále dokonce dorazilo 200 tisíc diváků, což je světový rekord! Od té doby prošel už třemi modernizacemi, Brazilci si svoji národní pýchu pořádně hýčkají. 13. července se tu uskuteční finálový zápas.

Na Maracaná, která překvapivě nese jméno po brazilském novináři Mariovi Filhovi, mají krásné vzpomínky i českoslovenští fotbalisté. V roce 1956 tady Josef Masopust a spol. po gólu Antonína Moravčíka vyhráli 1:0 a postarali se o historicky druhou prohru Kanárků. Ta první se zrodila ve finále MS v roce 1950 proti Uruguayi. Československo se tak stalo prvním evropským týmem, který na legendárním stadiónu zvítězil nad brazilskou reprezentací.

Estadio Nacional (Brasilia, kapacita 69 432 míst)

Zcela nový stadión, jehož výstavba vypukla před čtyřmi roky a stála v přepočtu téměř 11,5 miliardy korun. Klasický jihoamerický design, dvě patra pro fanoušky a téměř 70 tisíc míst z něj dělá druhý největší stadión pro MS. Zajímavostí je, že hned po londýnském Wembley je druhým nejdražším „chrámem" na světě a po světovém šampionátu na něm nebude hrát žádný klub z hlavního města. Stadión už v minulém roce hostil Konfederační pohár FIFA. Kromě základních skupin a čtvrtfinále se tu odehraje také bitva o konečné třetí místo.

Arena Corinthians de Sao Paulo (Sao Paulo, kapacita 61 606 míst)

Tento stadión byl od základů vybudován přímo po potřeby MS. Po turnaji na něm bude hrát, jak už název vypovídá, největší a nejznámější ze tří klubů ze Sao Paula - Corinthians. Bohužel při jeho výstavbě zemřeli tři brazilští dělníci. Právě zde se uskuteční čtvrteční zahajovací zápas turnaje mezi Brazílií a Chorvatskem, Arena Corinthians hostí také osmifinále a semifinále. Cena? 920 miliónů brazilských Realů, tedy asi 8,2 miliardy korun. Právě v Sao Paulu měli s dokončením stadiónu obrovské problémy.

Estadio Castelao (Fortaleza, kapacita 60 348 míst)

Tento stadión byl zrekonstruován jako první ze všech dvanácti. V provozu je už od prosince roku 2012 a ve Fortaleze na severovýchodě Brazílie slouží hned třem místním klubům (Ceará, Ferroviario a Fortaleza ES). Dříve odkrytý stadión dostal střechu po celém obvodu, nové sedačky, moderní interiér, a to celé vyšlo na 4,5 miliardy korun. Kromě čtyř zápasů ve skupině se zde koná i osmifinále a čtvrtfinále.

Estadio Mineirao (Belo Horizonte, kapacita 58 259 míst)

Další z historických skvostů, na který se v minulosti vešlo až 130 tisíc stojících diváků. Vybudován byl po pěti letech stavby už v roce 1965, před letošním MS stadión prošel skoro tříletou rekonstrukcí, která stála 9 miliard korun. V provozu je od prosince 2012. Tato supermoderní aréna dokáže zachytit až 6 miliónů litrů dešťové vody, kterou pak dokáže zpětně využít. Domovský stánek Cruzeira hostí kromě čtyř zápasů ve skupině i jedno osmifinále a semifinále.

Arena Fonte Nova (Salvador, kapacita 51 708 míst)

Další úplně nový stadión, který stál 5,3 miliardy korun. Byl vybudován na stejném místě, kde se v roce 1951 dostavěl jeho předchůdce a byl otevřen už na Konfederační pohár FIFA minulý rok. Práce se však neobešly bez problémů. Část střechy se zřítila pod náporem dešťových přeháněk, takže se výstavba o několik týdnů protáhla. Kromě zápasů ve skupině hostí osmifinále a čtvrtfinále.

Estadio Beira-Rio (Porto Alegre, kapacita 42 991 míst)

Nejjižněji ležící a svou architektonickou podobou jedinečný stadión celého mistrovství, na kterém hraje své zápasy Internacional. Otevřen byl už v roce 1969 a před letošním fotbalovým vrcholem byl modernizován za asi tři miliardy korun. Střechu tvoří 65 obrovských membrán, které svým tvarem připomínají palmové listy. Odehrají se tu čtyři skupinové duely a jedno osmifinále.

Arena Pernambuco (Recife, kapacita 42 583 míst)

Asi nejzelenější stadión, který využívá energii ze solárních panelů. Dokáže dodat elektřinu až pěti tisícům domácností. Multifunkční aréna stála 4,7 miliardy korun, hraje na něm klub Naútico. V okolí vyrostla nová infrastruktura, nákupní centra a také bytové komplexy. Hostí čtyři zápasy ve skupině a jedno osmifinále.

Arena Pantanal (Cuiaba, kapacita 39 859 míst)

Stavba tohoto stadiónu trvala kvůli různým finančním problémům, stávkám i požáru skoro čtyři roky. Ekologický stadión, na jehož základy padlo i velké množství dřeva, bude hostit čtyři zápasy skupinové fáze. Dokončen byl doslova na poslední chvíli.

Arena Amazonia (Manaus, kapacita 39 118 míst)

Skvost uprostřed deštného pralesa na řece Rio Negro nedaleko soutoku s Amazonkou, který svým zjevem připomíná balík slámy, pro tamní region proslulý. Nejzápadněji ležící stadión je vybudován z ocelové konstrukce, výstavba trvala čtyři roky a vyšla na 6 miliard korun. Hráči ani trenéři se do Manausu netěší, uprostřed pralesa je totiž čeká velké vedro, extrémní vlhkost a časté přeháňky. Stadión využívá slunečního záření k výrobě energie, sbírá také dešťovou vodu, kterou pak použije například na toaletách nebo na kropení trávníku.

Estadio das Dunas (Natal, kapacita 38 958 míst)

Jak už název vypovídá, stadión se inspiroval písečnými dunami, které jsou jednou z nejpůsobivějších přírodních atrakcí v regionu Natal. Nový stadión stál 3,8 miliardy korun, vyrostl na místě původního Machadao, zbourána byla také přilehlá sportovní hala Machadinho. O Arénu se dělí oba městské druholigové celky América Futebol Clube a ABC Futebol Clube.

Arena da Baixada (Curitiba, kapacita 38 533 míst)

Nejmenší z dvanácti hostitelských stadiónů v Brazílii. Stadión byl postaven až v 90. letech minulého století, od roku 2011 prošel modernizací za dvě miliardy korun, jejíž hlavní součástí byla renovace jedné tribuny a s tím spojený nárůst kapacity. Slouží klubu Atlético Paranaense.

Jaký brazilský stadión vás nejvíce zaujal?
Estádio Maracaná (Rio de Janeiro)
30,3 %
Estadio Nacional (Brasilia)
3,6 %
Arena Corinthians (Sao Paulo)
2,1 %
Estadio Castelao (Fortaleza)
3,1 %
Estadio Mineirao (Belo Horizonte)
1,5 %
Arena Fonte Nova (Salvador)
2,4 %
Estadio Beira-Rio (Porto Alegre)
2,9 %
Arena Pernambuco (Recife)
1,6 %
Arena Pantanal (Cuiaba)
1,3 %
Arena Amazonia (Manaus)
27,7 %
Estadio das Dunas (Natal)
20,5 %
Arena da Baixada (Curitiba)
3 %
Celkem hlasovalo 6955 čtenářů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.