Hlavní obsah

Změníme fotbalové mistrovství světa v šampionát teroru, hrozí drogová mafie

Pouhých třináct dnů zbývá do MS ve fotbale, největší sportovní události letošního roku. Ač do dějiště šampionátu již cestují první zahraniční turisté a také jednotlivé výpravy, zázemí ještě není všude připravené na sto procent. Brazilci finišují ze všech sil. Zpravodajové zahraničních serverů přesto zatím hlásí velké mezery.

Foto: Eraldo Peres, ČTK/AP

Policisté na koních hlídají okolí Národního stadiónu v Brasilii.

Článek

Třeba práce na infrastruktuře byla v ještě větším skluzu než v případě stadiónů. A tak není divu, že kupříkladu zástupci leteckých společností se obávají obrovských penále za zpožděné lety a ztracená zavazadla.

„Letiště budou tak přetížená, že nebude možné se problémům vyhnout," prohlásil Tony Tayler, šéf Mezinárodní asociace leteckých dopravců. „Naše letiště nahánějí strach," přiznal trojnásobný mistr světa Pelé. Většina letišť se chystá zbudovat dočasné stany pro odbavování účastníků šampionátu.

Dodržovat pravidla

Velkou hádankou je i bezpečnost fanoušků. Celkem 315 miliónů eur (přibližně 9 miliard korun) investovala Brazílie jen do zabezpečení šampionátu. „Náklady narostly kvůli faktu, že se turnaj hraje ve dvanácti městech po celé zemi," posteskl si vládní zmocněnec Humberto Freire de Barroso.

Bezpečnostní složky už od přelomu roku monitorovaly sociální sítě, aby zachytily možné provokace. Připravena bude i speciální jednotka, která čítá deset tisíc příslušníků státní policie a je určena k likvidování pouličních nepokojů.

Největší zločinecká organizace v Brazílii (Primeiro Comando da Capital), kterou založili v roce 1993 obchodníci s drogami, totiž pohrozila útoky během MS. „Změníme turnaj v šampionát teroru," vzkázali představitelé jedenáctitisícové „armády".

„Bezpečnost je problém na celém světě. Je třeba dodržovat pravidla. Všude jsou místa a čtvrti, do nichž není rozumné vstupovat," mírnil obavy Jeróme Valcke, generální sekretář FIFA.

Počet loupeží roste

Podle zpravodajů agentury Reuters se v noci velkoměsta Brazílie mění v drogové trhy. Kromě toho se Sao Paulo, Rio de Janeiro i další města s pravidelností stávají dějištěm ostrých pouličních střetů. V Sao Paulu, nejlidnatějším městě země, opakovaně v posledních měsících hořely autobusy jako odveta za policejní zátahy proti překupníkům drog. Stejné problémy mělo Rio. Při potyčkách nejsou výjimkou mrtví.

„K postupnému nárůstu kriminality dochází od druhé poloviny loňského roku," přiznal José Beltrame, šéf policie státu Rio de Janeiro. Jen v březnu se v okolí Maracaná zdvojnásobilo množství loupežných přepadení. Není divu, že panují obavy o bezpečnost fotbalistů i statisíců fanoušků.

Reklama

Související témata: