Hlavní obsah

I fotbalisté rozbombardované Sýrie budou hrát baráž o MS. Korea a Saúdská Arábie slaví

Aktualizováno

Fotbalisté Korejské republiky a Saúdské Arábie jsou dalšími jistými účastníky mistrovství světa v příštím roce. Oba týmy si přímý postup na šampionát vybojovaly v dnešním závěrečném kole asijské kvalifikace a připojili se k Japonsku a Íránu, které si zajistily start v Rusku již dříve. O účast v interkontinentální baráži se ještě střetnou celky z třetích míst Austrálie a Sýrie.

Foto: Vahid Salemi, ČTK/AP

Fanoušci a fanynky Sýrie při utkání s Íránem.

Článek

Jihokorejští fotbalisté si zahrají na mistrovství světa podesáté. Třetí část asijské kvalifikace zakončili remízou 0:0 s Uzbekistánem v Taškentu a ve skupině A obsadili druhé postupové místo za Íránem, který se radoval z postupu již v červnu.

Třetí v tabulce skončila Sýrie, která dnes v nastaveném čase vydřela v Teheránu remízu 2:2 s Íránem. Reprezentace válkou zmítané země dál živí naději na premiérovou účast na mistrovství světa.

Syřany čeká baráž s fotbalisty Austrálie, kteří dnes sice porazili 2:1 Thajsko, ale výhra Saúdské Arábie 1:0 nad Japonskem je odsoudila na třetí místo ve skupině B a tedy do baráže. Vítěz asijského play off nastoupí v interkontinentální baráži proti čtvrtému celku ze závěrečné fáze kvalifikace Severní a Střední Ameriky, kterým je momentálně Honduras se stejným bodovým ziskem jako USA.

MS už zná osm účastníků

Fotbalisté Saúdské Arábie si zahrají na mistrovství světa po dvanácti letech, naposledy se představili v Německu v roce 2006. Po hubené výhře Australanů dnes věděli, že k přímému postupu na MS jim stačí doma v Džiddě jakákoli výhra nad již kvalifikovaným Japonskem. Na potřebné vítězství svěřenci nizozemského trenéra Berta van Marwijka dosáhli díky brance Faháda Muvalláda z 63. minuty.

Saúdská Arábie tak obsadila v tabulce skupiny B asijské kvalifikace druhé místo se stejným počtem bodů jako Austrálie, kterou poslalo do baráže o dva góly horší skóre.

Šampionát v příštím roce tak zná osm z 32 týmů: Írán, Japonsko, Koreu, Saúdskou Arábii, Brazílii, Belgii, Mexiko a pořádající Rusko.

Německý kouč se pakoval

Korea se představí na MS podeváté za sebou. V letošních kvalifikačních zápasech se přitom Korejcům nedařilo a po červnové porážce 2:3 s Katarem byl odvolán německý kouč Uli Stielike, i když mužstvo stále drželo druhé místo v tabulce. Jeho nástupce Šin Te-jong ve zbylých dvou zápasech uhrál bezbrankové remízy s Íránem a Uzbekistánem.

Po přímém postupu na MS senzačně sahali fotbalisté Sýrie, kteří v Teheránu od 13. minuty vedli. Statečný boj týmu z 80. místa žebříčku FIFA, který kvůli situaci v zemi musel hrát domácí zápasy až v Malajsii, sledovaly tisíce lidí v ulicích Damašku a dalších měst.

Už jistý postupující Írán skóre otočil zásluhou dvou branek útočníka Kazaně Sardára Azmúna, ale syrské fanoušky rozjásal v třetí minutě nastavení Omar Al Soma, který prostřelil íránského gólmana mezi nohama.

Reklama

Související témata: