Hlavní obsah

Chceme zastavit válku! Ukrajinský reprezentant se před zápasem neubránil slzám

Ukrajinský fotbalový reprezentant Oleksandr Zinčenko dal opět veřejně najevo, jak s ním válka v rodné zemi emočně cloumá. Pětadvacetiletý univerzál neudržel slzy na tiskové konferenci před baráží o postup na mistrovství světa 2022 v Kataru, kde se dostalo i na téma ruské vojenské invaze. Hrdý Ukrajinec v slzách vyslovil několik přání.

Foto: Lee Smith, Reuters

Ukrajinský reprezentant Oleksandr Zinčenko se během tiskové konference neubránil slzám.

Článek

Mluvil ukrajinsky, ale smutek a hněv nepotřebovaly překlad. Slzy reprezentanta Oleksandra Zinčenka řekly vše. Na tiskové konferenci před baráží o MS při otázkách na ruskou invazi jen těžko hlídal své emoce.

„Každý Ukrajinec chce jedinou věc, zastavit válku. Mluvil jsem s lidmi z celého světa a také s ukrajinskými dětmi, kteří nechápou, co se děje. Mají jediný sen – zastavit válku. Musíme to zvládnout společně. Bojovat s ruskou agresí, porazit nepřítele. Ukrajina je svobodná země, nikdy se nevzdá. Dneska je to Ukrajina, zítra to můžete být vy,“ začal Zinčenko, kterého po chvíli dohnaly slzy.

Univerzální fotbalista vyřkl ještě jedno přání. S Ukrajinou se chce přes baráž, která pokračuje soubojem proti Skotsku, dostat až na mistrovství světa 2022 v Kataru. Právě souboj se Skotskem představuje pro reprezentaci Ukrajiny první soutěžní zápas od ruského vpádu.

„Pokud jde o fotbal, ukrajinský tým má svůj vlastní sen. Chceme Ukrajině udělat radost a jet na mistrovství světa, Ukrajinci si to zaslouží. Každý chápe, co se v těchto dnech na Ukrajině děje a jaká je situace, naše motivace je jasná, chceme zvítězit,“ pokračoval Zinčenko, který nedávno oslavil titul v Premier League.

„Jsou to pro mě nezapomenutelné emoce. Vyhráli jsme ho za všechny Ukrajince, kteří hladovějí a přežívají v mé zemi kvůli ruské agresi. Jednoho dne bych byl rád, kdybych mohl titul ukázat všem Ukrajincům na Ukrajině, protože si to zaslouží,“ vzpomenul pětadvacetiletý hráč na další dojemný okamžik.

Reklama

Související témata: