Hlavní obsah

Infantino obhajoval dvouletý cyklus MS, ve fotbale mají dostat šanci všichni

Prezident Mezinárodní fotbalové federace (FIFA) Gianni Infantino obhajoval na konferenci Rady Evropy ve Štrasburku myšlenku pořádat mistrovství světa každé dva roky i kontroverzní šampionát v Kataru. Podle italského funkcionáře nesmí být vrcholné fotbalové akce výsadou mocných a šanci musí dostat i méně rozvinuté země.

Foto: Sport.cz

Prezident Mezinárodní fotbalové federace (FIFA) Gianni Infantino obhajoval na konferenci Rady Evropy ve Štrasburku myšlenku pořádat mistrovství světa každé dva roky

Článek

"Fotbal se vyvíjí způsobem, že úzká skupina má všechno a většina nemá nic. Nemůžeme menším zemím jen vzkázat: 'Dejte nám vaše peníze a hráče a koukejte se v televizi'. Musíme zapojit celý svět," citovala agentura SID Infantinův projev.

Prezident FIFA patří k největším zastáncům zkrácení intervalu konání mistrovství světa ze současných čtyř let na dva roky. Návrh podpořila i africká konfederace CAF a asijská AFC, naopak proti jsou evropská UEFA, jihoamerická konfederace CONMEBOL nebo hráčská asociace FIFPRO.

"V Evropě mají mistrovství světa dvakrát týdně, protože tam hrají nejlepší hráči, nepotřebují žádné další soutěže. Musíme ale dát šanci třeba i lidem v Africe. Pak možná nebudou muset podnikat cesty přes Středozemní moře, při kterých je čeká spíš smrt než naděje na lepší život. Každý si zaslouží šanci a důstojnost," podotkl Infantino.

Jednapadesátiletý Ital, který je v čele světového fotbalu od roku 2016, rovněž obhajoval chystaný světový šampionát v Kataru. Turnaj se uskuteční letos v prosinci navzdory tomu, že země čelí kritice kvůli porušování lidských práv a špatným pracovním podmínkám dělníků v souvislosti s přípravami šampionátu.

"Není pravda, že by během příprav zahynulo 6500 dělníků. Zahynuli tři. Je to pořád vysoké číslo, ale je to velký rozdíl. Pracovní podmínky jsou podobné jako v Evropě," dodal Infantino.

Reklama

Související témata: