Hlavní obsah

FIFA slíbila svazům při MS každé dva roky zisk 4,4 miliardy dolarů navíc

Světová fotbalová federace FIFA počítá s tím, že mistrovství světa hrané každé dva roky místo dosavadních čtyř by přineslo dodatečný zisk ve výši 4,4 miliardy dolarů (984 miliard korun). FIFA dnes o tom během takzvaného globálního summitu informovala svých 211 členských federací.

Foto: FAČR

Předseda FAČR Petr Fousek (vlevo) s předsedou FIFA Giannim Infantinem na Olympijském stadionu v Římě.

Článek

Mezinárodní federace se při vyčíslení zisků odvolala na zprávu společnosti Nielsen, jež se zabývá výzkumem trhu. FIFA uvedla, že během prvních čtyř let po zavedení dvouletého cyklu dá na rozvojové fotbalové projekty 3,5 miliardy dolarů. V tomto období by měla každé národní federace vyplatit dodatečných 16 milionů dolarů.

"Nakonec z toho budou profitovat všichni: malí i velcí, chudí i bohatí," uvedl na tiskové konferenci prezident FIFA Gianni Infantino. Na rozhodnutí o častějším MS nespěchá. Další jednání se povedou začátkem příštího roku a ani na kongresu FIFA, jenž se bude konat 31. března v Dauhá, ještě nemusí být jasno.

"Vezmeme si tolik času, kolik bude potřeba, abychom všechno zohlednili a došli k rozhodnutí. Nejde o nějaké konkrétní datum. Jde o to udělat správná rozhodnutí pro fotbal," dodal Infantino.

FIFA zároveň zástupcům národních svazů prezentovala další zprávu společnosti OpenEconomics, podle níž nebudou tyto zisky na úkor prestižních klubových soutěží typu Ligy mistrů UEFA.

Právě evropská unie UEFA a jihoamerický CONMEBOL jsou největšími odpůrci změny cyklu MS a s tím související úpravy fotbalového kalendáře. UEFA minulý týden představila studii poradenské firmy Oliver & Ohlbaum, podle níž hrozí evropským národním svazům během čtyř let ztráty ve výši 2,5 až 3 miliardy eur.

Reklama